Ga naar inhoud

Stuur een e-mail om te boeken of meer informatie te ontvangen.

Opstappen tijdens zeilactiviteiten
Je bent van harte welkom aan boord op de avond voor vertrek.
Tijdens de weekeindtochten vanaf 20:00 uur of de waddentochten vanaf 18:00 uur.
We verwachten je, tenzij anders vermeld of in overleg, uiterlijk om 10:00 op de ochtend van vertrek aan boord.
Zie de informatie over onze tarieven.

Weekeinden

Einde warme zomer wadweekend 31 aug 2019

Einde warme zomer wadweekend 31 aug 2019

Aan boord: Antonin (schipper), Aletha, Bert-Jan, Arjan en Jitske.

Op vrijdag avond net voor het donker aan boord. Rob komt nog laat de fok brengen, de noodreparatie (klein scheurtje onderaan) zit er nog in, maar zonder fok kom je nergens.

De meeste voorkeursstemmen gaan naar tocht over de Waddenzee. De weersvoorspelling is gunstig maar dan wel vroeg op want om 10:30 is het HW Kornwederzand.

Zaterdagochtend om 08:00 bij supermarkt boodschappen, water tanken en schip gereed maken voor vertrek. Met 5 bemanning die allemaal al eerder hebben meegevaren zijn we compleet en om 09:15 (nog voor de koffie!) gooien we los.

Zonnig, warm en voor de wind 3 Bft relaxed naar de Afsluitdijk. Toch maar een half uur motoren om op tijd te schutten voor ebstroom na de sluis. Er wordt op verschillende tijdstippen hardop gerekend op het achterdek over het verwachte verval volgens de HP33 gecombineerd met de voortgang van 2.9 knopen course over ground van de app van Arjan. We besluiten voor de zekerheid toch weer de motor bij te zetten in het Zuidoostrak. Bij het begin van de ondiepte en de kritische boei ZR 23 pijlen we echter nog ruim voldoende water (1.20m), dat was dus ook zonder motor nog haalbaar geweest.  Nu gaan we zeker niet meer vastlopen en kunnen via het Inschot verder zeilen naar het Fransche Gaatje. Of misschien zelfs nog verder doorvaren naar Terschelling?

Om 17:00 wordt de knoop doorgehakt om vast te lopen onder de Richel om nog even te kunnen zwemmen en poedelen in het verrassend warme zeewater. Badend in een poeltje worden we van heel dichtbij gade geslagen door een zeemeeuw op het zanddrempeltje. Op ooghoogte liggend lijkt ze nog groter met daarachter Vriendschap. Jammer dat ik geen fototoestel bij de hand heb.

Er komt weer allemaal lekkers uit de bank en het kombuis tevoorschijn en de tripel biertjes smaken er goed bij. Chillen tot zonsondergang of toch niet… De wind draait van Z naar NW zoals voorspelt. Op het oostelijk wad zien we lichtflitsen in de verte. Plots gaat het schip draaien en keert binnen 5 minuten maar liefst 270 graden met de klok mee. Nu horen we ook muziek van het “Into the great wide open festival” over het water. En de veerdienst blijft tot ver na zonsondergang heen en weer varen. Net een verlichte taart met kaarsjes.

Na een onrustige nacht liggen we ’s ochtends flink te schommelen op de deining en golven. Snel koffie gezet en anker op. Ontbijten doen we onderweg wel. Nu de wind gedraaid is kunnen we weer met ruime wind terug naar de sluis waar het druk is. Wachten na de brug op de volgende lichting is minder vervelend als je ondertussen lekkere pannenkoeken kunt bestellen in het kombuis. En omdat we vroeg zijn kunnen we ook nog aanleggen aan de wachtsteiger bij het Waddencentrum om de expositie te bekijken.

Het IJsselmeer is prachtig groen en met een lekker windje is het weer volop genieten op weg naar Workum. Bert-Jan stuurt ’t Soal in waar een kitesurfer nog even vlak achterlangs een plastic fles uit het water red. Waaghals of perfecte beheersing van zijn board en kite, de meningen zijn verdeelt.

Als de sluis wachter van Workum om 17:15 weer draait, vraagt hij of wij de kraanlijn los willen maken opdat hij de brug kan sluiten. Het geeft even verwarring voor we begrijpen wat en hoe, want daar heb je wel een baco voor nodig. Weer wat geleerd.

Dank je wel Antonin e.a voor een heerlijk einde zomer weekend

Aletha

Platbodem trainingsweekend 13-14 april 2019

Platbodem trainingsweekend 13-14 april 2019

Zo vroeg in het voorjaar ben je blij met een goedgevulde houtkist. Het was nog behoorlijk koud 's nachts -2 graden, maar met als voordeel dat de condens niet op je slaapzak druppelt maar bevriest. Zaterdag middag trok er ook een hagelbui over ons heen, maar van hagel wordt je niet nat, want die ketst gewoon af op je regenjas. Moegestreden van al het hijsen en nadenken zaten we met gloeiende wangetjes rondom het houtkacheltje waarop een lekkere glühwein stond te pruttelen. Pasta en warme appeltjes uit de Betuwe toe. En zondag scheen de zon volop en werd het al snel aangenaam warm buiten.

Het scheepje ziet er fris, schoon en tip top uit. Prachtige klik, nieuwe gaffel en strak in de lak.

Lotta met zeevruchten incl pokken
Lotta met zeevruchten incl pokken

Met 5 trainees (Maud, Aletha, Vivienne, Geert en Jan- Willem) en 2 trainers hebben we heel wat steigertjes bij Oudega en Gaastmeer onveilig gemaakt. Het kan zijn dat het ene aakje losgooide omdat wij voor de 3e keer een poging deden aan te leggen aan dezelfde steiger, maar dat was achteraf gezien helemaal niet nodig geweest!. Om de beurt kregen we een opdracht die paste bij je leerdoel. Eerst hardop een plan bedenken en dat gaande weg wijzigen als het allemaal toch niet helemaal zo uitpakte als je gehoopt had. Hoeveel vaart/zeil oppervlak heb je nodig en hoe haal je de vaart eruit? Waarom verlijeren we? Wie gooit er eerst een landvast, voor of achter? Waar is de ruimte?  Is het de bemanning duidelijk gecommuniceerd? Niet dus, maar toch liep het altijd goed af dankzij de instructies van Peter en Martijn. Bedank voor weer een puik weekend.

de hoorn des overvloeds
 
de hoorn des overvloeds
 
de hoorn des overvloeds
de hoorn des overvloeds
 
de hoorn des overvloeds
de hoorn des overvloeds

Wad weekend Pinksteren 2018

Wad weekend Pinksteren 2018

Pinksteren betekend 3 zeildagen en het schip was vol. Simon ( schipper) Elenax2, Luzia, Thomas, Enrieke, Eef en Roos en Aletha (factor 50+) mocht ook mee met de twintigers.

Het tij /weer was gunstig voor een wadden tocht alleen de wind liet het aanvankelijk een beetje afweten. Net voldoende windkracht 2-3 om door de Lorentzsluis te varen. Daarna toch maar even de motor aan om voordat het water op was toch op een mooie zandplaat te komen. We liggen in de nabijheid van een zeehond die met vallend water vissen aan het vangen was gezien het spoor wat hij achterliet aan de oppervlakte. Dat belooft een geultje waar het visnet uitgezet kon worden. En ja hoor, de volgende ochtend met opkomend water maar liefst 8 platvissen in het visnet. 3 kregen pardon en de rest ging in de pan. Maar eerst werden ze aandachtig bestudeert op maaginhoud en organen etc. En gegoogled of het nu een bot, schar of scholletje was. Het water kwam sneller op dan verwacht en al snel spoelden we zondagmorgen richting Harlingen waar we de drukbevaren geul ( deze route tussen Harlingen en Terschelling wordt zeer druk bevaren door zowel beroeps als recreatievaart) oversteken en aan de andere zijde vastlopen onder Griend op 1.20m. Borreltijd!

Op Pinkstermorgen nog voor daglicht om 5:00u anker gehesen en rustig naar de verlichte geul terug gevaren en opgekruisd met opkomende zon en stroom tegen naar het Molenrak. De strekdam Pollendam wordt met vallend water steeds beter zichtbaar met name als je er langs verlijert met de korte slag. Dankzij de sterke bemanning en aanwakkerende wind kracht 4 maken we genoeg voortgang om op zeil de Boontjes te bereiken ( tig keer overstag dat wel). Ontbijt!

De sluiswachter is nog niet helemaal wakker om 07:00u en reageert verbaasd dat we dankzij de mast strijken plots zijn opgedoemd voor zijn sluis en via de marifoon een schutting aanvragen. Hij wijst ons de kleine sluis toe. Op het IJsselmeer gaan we voor anker om slaap in te halen. Rond 12:00 weer op weg naar Workum. Genieten van de zon/ wind en morgen pas weer aan het werk.

Aletha

Wad weekend Pinksteren 2018

Trainingsweekend 13-15 April 2018

Trainingsweekend 13-15 April 2018

Martijn en 3 opvarenden (Siets, Rob en Arjan) hebben vrijdag al een trainingsdag achter de rug en zitten gezamenlijk in het roefje te eten in Oudega. Peter, Aletha en Eef komen als tweede lichting ’s avonds aan boord stommelen. En Bernard is op doorreis naar Franeker en komt alleen slapen. En Enrieke staat de volgende ochtend vroeg op de kade te zwaaien om ook mee te gaan trainen.

We zitten zaterdag ochtend het ontbijt. Door het kleine ruitje zien we een sloep met dames voorbij roeien. Het is pas 8 uur en een grijze ochtend maar ze lachen en giechelen opvallend vrolijk. Blijkt dat Rob na het hardlopen was gaan zwemmen en met zijn kleren in een buideltje voor zijn buik over de kade liep. Betrapt?

Iemand krijgt de opdracht vaarklaar te maken. De volgende mag het schip keren in havenkom m.b.v. minder ervaren bomers die je precies uit moet leggen wat er van ze verwacht wordt. Het zeil hijsen is toch net ff anders dan zelf het zeil helpen hijsen in opdracht van de schipper. Plots merk je dat iemand in het gangboord achter het zeil verdwijnt en je maakt je zorgen of die persoon met vaarboom en al van boord is geslagen door de uitzwaaiende giek. Corrigeert de roerganger wel op tijd de koers en varen we nog wel rechtuit? Oh ja, en het zwaard mag er ook nog in.

Onder zeil een eilandje ronden. En dan nog 2 keer oefenen maar dan strakker. Het eiland heeft 3 aanleg steigers. Waar wil je aanleggen? En hoe vaar je daar dan naar toe? Hardop denkend je lijstje afwerken

  • Bedenk hoe je aan wilt komen
  • plan communiceren met voordek en bespreek met je roerganger waar die op af mag sturen
  • neem de tijd om op een rustig moment stootwillen en trossen klaar te laten leggen
  • vergeet die kraanlijn niet
  • hou je eigen handen vrij en ga daar staan waar je goed overzicht hebt
  • taken verdelen aan boord : wie doet wat?
  • Grootzeil of fok eerst?
  • Heb je een plan B als het tegenzit; waar is de ruimte?

Zonder er al te veel bij na te denken hebben we de opdrachten van de schippers al vele malen uitgevoerd; maar nu mogen we zelf het commando geven en dat geeft veel stress. Uh?! Wat is eigenlijk het juiste moment? Een onverwachte vlaag in je zeil en je ramt de steiger. Heb je te vroeg alle zeilen laten zakken dan ligt je schip te vroeg stil en verlijert hulpeloos voor je een lijn hebt kunnen uitbrengen.

De eerste keer lukt het niet en grijpen de trainers in door snel af te vallen en de ruimte weer op te zoeken. Die zaterdag veel onhandig gestuntel en herkansingen. We spelevaren op de Brekke tot zonsondergang. Gelukkig zijn de steigertjes nog leeg in het voorjaar en is de wind zwak (kracht 2-3). Prachtig oefen weertje. Iedereen komt aan bod en leert van elkaar.

Na een rustige nacht aan een steigertje denken we er de zondag soms iets meer van te snappen. We merken hoe je kunt oploeven en afvallen zonder roer met het vieren en aanhalen van de fok en/of grootzeil. Op verzoek van Arjan gaan we bijliggen. Na het eiland overstag en Peter vraagt: Weet je het zeker? Ja hoor. Niemand aan boord sputtert tegen ( ook de trainers blijven op hun handen zitten). Oeps, foutje bedankt… het schip waait tegen de steiger aan.

Het miezert een beetje maar na de middag klaart het op. Bomen door de openstaande brug wordt soms wel en dan weer niet gewaardeerd door de brugwachters van Workum. Maar met het warme zonnetje aan dek is het toch een mooi einde van een gezellig, leerzaam trainingsweekend.

Super bedankt Martijn en Peter; zonder jullie aanwijzingen zouden we ongetwijfeld in het riet zijn beland.

Aletha

Trainingsweekend 13-15 April 2018 Trainingsweekend 13-15 April 2018 Trainingsweekend 13-15 April 2018 Trainingsweekend 13-15 April 2018 Trainingsweekend 13-15 April 2018

Weekend 7-8-9 oktober 2016

Aan boord; Bart, Daniella, Harry, Dita, Aletha, Bernard (schipper)

Bart en Daniella tref ik op de parkeerplaats. Ze hebben biologische lekkernijen meegebracht vanuit de Texelse jurt waar ze op vakantie waren. In de knusse kombuis nog gekookt en snel onder de dekens. Het schip is droog en de kachel hoeft niet aan. De volgende morgen verkennen we Workum (incl slager Blom) voor nog meer biologische boodschappen. Harry, Dita en Bernard zijn precies op tijd voor de koffie en het veiligheidsrondje. Trossen los, bomen we richting de sluis, het is zonnig. Bij de jachthaven nog water en diesel tanken voor we onder zeil langs de vuurtoren (in de steigers voor renovatie) naar buiten varen. Najaarszonnetje en een briesje zorgen voor aangename voortgang. De verhalen van eerdere zeilervaring komen los. Bij Stavoren weer naar binnen. Prachtig gekruist door een nauw stukje met een boompje op de kop. Alles bezeild tot aan het eilandje waar we afmeren. Op een onbewoond eiland heb je niets aan al je geld maar tellen de vaardigheden. Dita gaat op pad om een lichtje te regelen. Allervriendelijkste buren schenken een kaarsje en een zeiljacht heeft nog ergens een oude fles lampenolie liggen. Ber en Daniella, Bart en Harry struinen het eilandje af voor brandhout. De conversatie vloeit en vele glaasjes wijn later (en thee met chocolade van de Tres Hombres) zoeken we een dubbele kooi op.

De volgende ochtend schijnt het zonnetje en dobberen we op het meer. Lunch pauze aan een klein steigertje. Het was een weekend met veel prachtige luchten, donkere buien in de verte, allerlei wolkjes, sterrenhemel etc.

Aletha

Overvaren van Franeker naar Workum 11/12maart 2016

Overvaren van Franeker naar Workum 11/12maart 2016

Aan boord; Martijn (schipper), Janneke, Jaap , Aletha

Na een mooie heldere nacht stond het ijs op het dek, maar zodra de zon opkwam werd het al snel aangenaam voorjaarsweer.

Na 3 weken verblijf in de loods bij Nieko; zag ze er weer prachtig uit. Vorig weekend opgetuigd en klaar voor een nieuw vaarseizoen. Op wat kleine klusjes na; fok aanslaan, stagen borgen, water tanken. Motor starten en tegen de oosten wind richting Leeuwarden. Onder de spoorbrug door ( altijd weer de angst dat er iemand op je hoofd poept) rechtsaf de swette in. Nog een viaduct en eindelijk werden de zeilen gehesen. Tot genot van de voetgangers en fietser die hun camera tevoorschijn toverden en met ons mee fietsen. Heerlijk stil gleden we door de vaart, mediterend op het zonnedek voor de mast. Af en toe de mast laten zakken en dan weer verder na de brug. Op de ringvaart van Sneek werden de schaduwen langer en het werd allengs koeler. Muts weer op. Jas aan en op de motor richting centrum van Sneek. Bij het aanleggen achter het grote motorjacht werden we uitgejouwd;" Wat een kutboot, daar wil je toch niet mee gezien worden". Wij dachten net zo over hun gehuurde motorjacht; maar het deed toch ff pijn om te horen. Na een heerlijke maaltijd met z'n vieren in een restaurant snel de slaapzak ingedoken.

De volgende morgen verder binnendoor richting Workum, via de melkfabriek om de nog niet draaiende bruggen te vermijden in de woonwijk aangemeerd. "het skutsje van Workum" is weer thuis

Aletha

Familie weekend van Hemert 19/20 september 2015

Aan boord; Coby, Bernard, Simon, Job en Swaen en Aletha

Swaen boomt ook mee. Het plan is de Luts af te zakken naar Balk. Job is net aan z'n schouder geopereerd. Balancerend op de giek met een arm in een mitella, verplaatst hij zich beetje bij beetje richting het uiteinde zonder natte voeten. We glijden bomend in het zonnetje langs de oever waar Coby bramen heeft gezien. Bernard plukt een paddestoel van 20cm diameter en na een google search besluit hij die in de koekepan te bereiden in boter gebakken. De grote parasolzwam smaakt vies. Jammer. Bij de Wyldemerk overnachten aan het steigertje. De verhalen van vroeger komen los en er wordt aandacht gegeven aan elkaars toekomstplannen en avonturen. We eten pasta uit Rome meegebracht en Aletha slaapt als een roos.

Luts

De Luts is nauw en als er een tegenligger aankomt wordt het erg krap. Een voorbijganger roept dat de bruggen in Balk niet draaien. We twijfelen of we verder zullen bomen, maar besluiten op z'n minst op de nieuwe motor te proberen de laagste brug 2.15m te testen. 2.05m blijkt de minimale doorvaarhoogte. Een fietser biedt aan na te vragen of de brug misschien toch nog handmatig bediend kan worden en belt terug met goed nieuws. De ophaalbrug in de dorpskern wordt inderdaad voor ons geopend. Via Slooter meer met vol zeil richting Woudsend. Rondje Workum.

Aletha

Najaarsweekend 10/11 0ctober 2015

Aan boord; Ruth, Vivienne (dagschipper), Marios, Bernard en Aletha

Dorpskern van Balk

Thermohempje aan, muts op en zonnebril! Je kunt het niet mooier treffen in oktober. Zonnetje, fris windje, kacheltje na zonsondergang. Overdag 13 graden, 'snachts 3 met heldere hemel. Marios heeft de hele nacht buiten geslapen op het achterdek in het zwakke schijnsel van de Feuerhandt. Wij werden in slaap gespeeld en gewekt door de gitaarmuziek van Ruth in de kooi voor de mast.

Bomend

Prachtig zeilweertje. Leuk aantal bootjes op het water en een aantal skutsjes gezien onderweg. Bomen in Workum door de brug die pas om 09:00u draait. Ruth speelt gitaar. Nog ff een paar inkopen doen bij de Liefde en voltanken voor de strontrace volgend weekend. Vief is de schipper op weg naar Balk en met het trainingsweekend nog vers in het geheugen ging het haar goed af. Even afgeleid door een"wat is dat nou voor een vogel". Het bleek een roerdomp. Nog een paar tonnetjes ontwijken. Mast plat past het net onder de eerste brug door. Een prachtig vaartje in de dorpskern omringt met bomen in najaarskleuren en een gezellig winkelend publiek. De zoektocht naar naar een brugwachter of vrijwilliger van het plaatselijk belang die de brug wil draaien loopt echter op niets uit. Achteruit bomend dan maar en een mooi maar erg ondiep baaitje =60cm opgezocht om te overnachten. De volgende ochtend met Oost 5 terug naar een slootje bij Blauwhuis, voor een wandelingetje en dan weer terug naar Workum. Zonder een vuiltje aan de lucht! Dank aan alle opvarende voor hun bijdrage aan een heerlijk najaarsweekend

Aletha

Koningsdag weekend het Wad op 25-27 April 2015

Koningsdag weekend het Wad op 25-27 April 2015

Aan boord; Bernard, Aletha, Lauris en Vivienne

Griend

Dit jaar geen Mattenschippersrace gevaren maar een "gewoon" tochtje Waddenzee. Zaterdag na de koffie weggevaren richting 't Soal. Water getankt in de jachthaven en een mooie truc voor het afvaren bij de steiger geleerd. Stootwil achter en motor in achteruit en hop... kop door de wind en wegvaren. Bij de vuurtoren van Reid en Connelie belaagd door verscheidene optimistisch van de zeilvereniging plus 2 tegenliggers (motorjachten) werd het toch een beetje krap bij de uitgang van' t Soal. Met beleid het IJsselmeer op en zeil gehesen buiten de betonning. Het zicht is redelijk, grijze lucht dat wel. De sluis bij Kornwederzand stond al open en we werden als enige geschut en uitgezwaaid vanuit de toren. Flink gereefd en toch lekker hard gezeild met water in de gangboorden. Voorbij Griend onder Terschelling drooggevallen. Kacheltje aangestoken om de natte schoenen te drogen.

Borrel onder een deken

De volgende ochtend laat op, geklust ( Lauris knop op boom, Viv gasslang uit 2007! vervangen, Aletha linoleum in de keukenkastjes gespijkerd en Ber kokkels geraapt). Zeil gehesen en zonder ook maar een keer overstag te gaan naar Den Oever. Onderweg nog naar de veerdienst gezwaaid waar de ouders van Viv meevoeren. Ruim voor zonsondergang een heerlijk beschut plekje op het wad gezocht, geborreld onder een deken want met die noordoosten wind was het toch best koud.

Koningsdag weekend het Wad op 25-27 April 2015

Op koningsdag maandag scheen de zon volop. Er was geen kaart van het IJsselmeer aan boord, maar gelukkig kun je tegenwoordig allerlei appjes op je mobiel downloaden en wist Bernard nog uit zijn hoofd waar de ondiepte was. De juiste koers 60 graden op kompas. Met 8 knopen direct naar de overkant. Rob uitgenodigd in Workum voor een portie kokkels a la carte.

Aletha

Workum 21/22 September 2014

Zeilen op De Vriendschap september 2014

de eerst nog onbekenden zijn al snel vertrouwd

ik sta binnen een kwartier al te sturen, er wordt geboomd

ach we kunnen niet meer door de brug

dan toch maar terug, en helaas wat herrie ‘s nachts

zaterdag, mist en niet veel wind

Bomen en jagen tot het IJsselmeer

Opkruisen naar Makkum, het klotsen van het water, er komt gelukkig wat wind

wat ligt het schip heerlijk op de golven

whssss, whsss, we glijden er doorheen

Door Makkum heen, een plaats voor de nacht

Wat is het al vroeg donker !

Heerlijk geslapen, ondanks her en der een snurkje (ook mijn eigen)

Zondag, prachtig weer

De taken worden verdeeld

Stevige wind, weilanden en rietkragen stuiven voorbij

Net als dit weekend,

Zondag middag, weer in Workum afgemeerd

voelt het alsof ik een week weggeweest ben.

Jacqueline

Weekend 12/13 April 2014

Weekend 12/13 April 2014

Aan boord: Bernard (schipper) Vivienne (dagschipper), oma Ineke en Fynn, Jorn en tante Aletha, Willem de Haan

Laat de opstapper Willem die Vriendschap had gegoogled nu net om de hoek wonen van mijn neefje Jorn. Dus dat was makkelijk met vervoer naar Workum. Oma Ineke en Fynn hadden op de terugweg geluk en haalden precies de trein naar Leeuwarden op zondag. Vivienne wist de weg.

Na een kort veiligheidsrondje voeren we door de pas gerenoveerde sluis 't Soal op. Het was prachtig weer en we moesten wachten om geschut te worden want de bootjes lagen te wachten. De sluiswachter geloofde dat het abonnement onderweg was, maar maakte voor de zekerheid nog een aantekening. Water en diesel, proviand en iedereen aan boord en de zeilen werden gehezen op het IJsselmeer. Fynn aan het roer bij de vuurtoren en zwaaien naar Reid en Connelie die ons vorige week nog lekker eitjes hadden gegeven van de kipjes. Met een rustig windje werden de rakbanden gesteld en mocht iedereen die wou aan het roer staan. Fynn had al snel een uitkijkpost in de mast ontdekt en waarschuwde ons voor elk ander schip; totaal 76 zeiltjes geteld op het IJsselmeer. Prachtig voorjaar!

Bij Stavoren weer naar binnen en overnacht op het eilandje in de Fluessen. De koele dagschipper Vief liet zich niet kennen toen Bernard plots van boord sprong en de Leucothea los gooide. Die komt wel roeiend thuis en we voeren op ons gemak de aanlegplaats binnen. Een wel heel bijzondere aanlegmanouvre waarbij het anker de paal omhelsde. Met wat gepruts en geboom lagen we heerlijk beschut. Jorn en Fynn trokken erop uit met hakbijl en zaag en hadden in mum van tijd een kampvuurtje gestookt. Whisky was door Willem aan boord gesmokkeld en zo blijf je heerlijk warm.

De volgende ochtend stralend zonnetje op het achterdek. Niemand had haast behalve de schipper die alweer plannetjes aan het maken was om de bemanning waar voor hun geld te bieden. 3x een rondje rond het eiland en de snelste tijd krijgt een paashaas. Eenmaal buiten stond er toch een straf windje en werd het rif toch maar weer gestoken; alvorens koers te zetten naar Heeg voor koffie. Er lag een prachtig houten bootje; een jonkie met vleugeltjes. En de doppiocappucinoapparaatonderhoudsmonteurdiplomauitreikingsgebouw woorden maakten de tafel aan het lachen. Met een stevig bries en Jorn aan de fok opkruisen en dat zonder een handje in een blok te krijgen. Z'n tante was opgelucht toen de zeilen werden gestreken en we koers zetten door de sloot naar Workum. Bij watersport winkel de Liefde nog snel een rekening courant geopend; daar komen we nog vaker. Wie gaat er mee?

Aletha

Weekend 6/7 jul 2013

Weekend 6/7 jul 2013

Aan boord: Bernard, Aletha, Marjon, Joep, Joost, Henk, Niels, Ilse, Thomas, Runa en Adrita

Er waait een warm windje op vrijdagavond als we aan boord stappen. Het schip is al vaarklaar gemaakt om nog voor 20:00u door de sluis te varen.

UBS sails in Enkhuizen heeft de fok gerepareerd en terwijl die wordt aangeslagen rijden een drietal auto's naar Harlingen. Overal betaald parkeren en dan komt Arie op ons af gefietst. Hij heeft een rode schuur vlakbij de zuiderhaven en biedt 2 nachten valetparking aan voor een tientje per auto. Maar of we dan wel in ruil voor zijn mobiele telefoonnummer de autosleutels in willen leveren. Eh… De argwaan van de randstad slaat toe. Is dit een betrouwbare vent? Waarom mogen we niet zelf parkeren? Met enige terughoudendheid gaan we op zijn aanbod in.

Terug in Workum buiten de sluis is er al heerlijk gekookt. De afwas wordt in het gootsteentje gezet. Nog even water tanken bij de jachthaven in 't Soal en dan snel naar buiten. Het is een fantastische zomeravond, de wind is zwak en het begint te schemeren. Marjon en Niels turen op het voordek naar de tonnetjes aan bakboord. De navigatieverlichting wordt gefixed en we kunnen voor anker op het ijselmeer. Het is al middernacht en morgen om 05:30 op. De kooien worden verdeeld; toch duurt het nog even voor ieder zijn bedje heeft opgemaakt en wat onwennig gaat slapen. Vooral in de lage dirk is het passen en meten voor iedereen ligt.

Om 5:30 komen de eerste slaperige hoofden tevoorschijn. Onder het genot van een enkel kopje thee en suikerbrood worden de zeilen gehesen. De geur van gebakken eitjes en koffie doet je maag knorren op het achterdek. De koffie van Joep is perfect gelukt. Om 08:00 is het al druk in de sluis bij Kornwederzand. Er hoeft amper geschut te worden. De zwaluwtjes kwetteren er lustig op los terwijl ze insecten voor de kleintjes vangen. Er is hard gewerkt aan het nest dat tegen de wand van het uitzichtspunt van de sluiswachter is vastgeplakt. Een aantal klei / aarde vermengd met speeksel en strohalmen bouwsels lijken aan elkaar vast te zitten; misschien een centraal wonen project?

Bij de richel vallen we droog. Het is pas elf uur en we hebben nog de hele zaterdag om door te brengen op de plaat. De zon staat hoog aan de hemel, geen vuiltje aan de lucht. Vogeltjes kijken, pootje baden, kokkels rapen, middagdutje, bierkratje koud zetten in het water met een lijntje; wandelingetje maken vullen de middag. En niet te vergeten een praatje met de vrijwilligers van de vogelbescherming. ""Mag aan de vloedlijn je grootste zorg natte voeten zijn"". Oh ja, en water op het vlak, maar liefst 40 putsen van onbekende oorsprong. Er wordt echter geen lekkage gevonden. Het verbaast ons dat de gasten aan boord niet klagen dat de vloer de hele tijd open ligt. Verplaatsen benedendeks is al moeilijk met zoveel man en bagage aan boord.

Na weer een uitstekende maaltijd geimproviseerd door chef Runa wordt er in recordtempo afgewassen. We varen alvast een stuk richting Harlingen tot het donker begint te worden. De waterpeiling komt maar niet overeen met berekening en uiteindelijk nemen we genoegen met 1.8 meter onder het vlak. Moe van de zonovergoten dag kruipt ieder in zijn bedje. Zondagmorgen uitslapen tot 08:00! Net als we de vaargeul bij Harlingen over willen steken komt de veerdienst eraan. Hoge golven.

Nadat de huisdiertjes uitgebreid zijn bestudeerd in hun putsemmertjes gaan ze alsnog de pan in en worden geserveerd met een heerlijk sausje voor de lunch. De vloer ligt alweer open en iedereen geeft gevolg aan de oproep om opnieuw aan bakboord te gaan zitten om het vlak grondig droog te kunnen sponzen. Het mysterie is nog steeds niet opgelost, er wordt geen lekje gevonden…

Een deel van de bemanning roeit met de leucothea naar de wal om een ijsje kopen in het paveljoen aan het strandje.

In de zuiderhaven van Harlingen bellen we Arie die snel de sleutels van de autos komt brengen. Stiekem zijn we toch een beetje opgelucht dat ons vertrouwen in deze Fries niet beschaamd is.

16 Maart, het eerste weekend

Natuurlijk begon ik al een week van tevoren het weerbericht in de gaten te houden. Het begon niet erg positief, ik geloof dat het begon met een minimum temperatuur van -8 en maxima van 2, met een flinke windkracht 8 in workum. Gelukkig werden de voorspellingen gedurende de week een stuk aangenamer, uiteindelijk slechts -1 tot 7 graden bij een windkracht 7 in workum, 5 in de rest van friesland.

Prima weer dus! Qua temperatuur viel het dan ook alles mee, alleen s nachts was het bijzonder koud, zelfs met thermo en een wollen trui aan. (natuurlijk had ik wel aan een extra slaapzak gedacht, Jesper echter had uberhaupt niet aan een slaapzak gedacht, dus die extra was ik snel kwijt). Wat hierbij ook hielp was het bestekblik, tegenwoordig in gebruik als tussenstuk voor de kachelpijp! zonder waren we ongetwijfeld een langzame, pijnlijke dood bevroren.

Het plan, optuigen en dan binnendoor via de kleinste vaartjes, laagste bruggetjes en zelfbedieningssluisjes naar workum, is slechts een enkele maal gewijzigd, toen het laagste bruggetje met winterpijl net 2 centimeter te laag bleek te zijn. We hebben nog overwogen het kleine bootje aan dek te leggen en vol te hozen met de lenspomp, maar het werd al donker, dus besloten we achteruit terug te varen en een alternatieve route te nemen.

Verder hebben we de brugbediening een plezier gedaan door deze doorvaart, een week voor de officiele openening, aan te vragen. Anders waren ze er dan pas achtergekomen dat het nog niet werkte zoals verwacht. We hebben een uurtje voor de brug moeten wachten tot er allerlij experts aan te pas waren gekomen om de brug weer draaiend te krijgen. Het wachten was overigens geen straf, we moesten toch nog optuigen.

En zondag hebben we heerlijk gezeild! niemand op het water en een prima windje, dat maak je niet vaak mee.

Nu ligt ze weer in thuis in workum, te wachten op een nieuw seizoen vol avonturen!

Weekend van 11 september 2011

Bernard, Aletha, Eric, Florian, Paul, Joep, Marjon, Michel en Prospero

In twee dagen en een avond zijn we van Workum naar Holwerd gezeild. Prachtig weer en zaterdagnacht drooggevallen op het wad onder een schitterend schouwspel van omweergeflits. Zondag iets meer wind, zon en met lunch op het dak. We hadden twee elfjarige aan boord, Prospero en Florian die voornamelijk aan het roer hebben gestaan en geleerd hebben te navigeren. Tijdens het droogvallen garnalen en krabbetjes gevangen (en weer losgelaten). Het was een bijzonder en schitterend weekend met buitengewoon prettig en vriendelijke mensen!

Geplaatst door Michel

precies op koers

25 en 26 september, een exclusief waddenweekend

Aan Boord: Eva, Jikke, Vivienne, Simon, Wesley en Coby

Vrijdagavond in de roef. De olielamp aan, regen tikt op het dekkleed en de kaarten van het wad verspreid over de tafel. Het getij is gunstig, maar de windvoorspelling vrij hard en uit de verkeerde hoek. Toch besloten we dat het wel kon en we maakten plannen voor een mooi droogvalplekje. ’s Avonds vol verwachting onder de wol gekropen en gedroomd over het zilte water, zeehonden en wadlopen.

Zaterdagochtend vroeg op en het schip zeilklaar gemaakt. Wel flink wat reven gelegd, want het waaide toch best hard (ongeveer 22 knopen). Aan het eind van it Soal zagen we de eerste golven woest om de hoek van het dijkje komen. En dat was alleen nog maar wat er over die zankbank heen kon komen. Toen we daar voorbij waren begon het pas echt. We moesten tegen de noorderwind in kruisen om bij de sluis bij Kornwerd te komen. Vriendschap hield zich kranig en deed haar best om van golftop naar golftop te scheren. Maar af en toe verdween het hele voordek toch in een golf en viel ik bijna van de luikenkap omdat het schip dan ineens stil lag. Het water kwam van alle kanten en de iedereen werd kletsnat. Het liep van boven onze schoenen in (waterdicht betekent helaas dat het water er niet in maar ook niet meer uit kan!) , kwam uit de lucht en het grootzeil looste af en toe het overtollige water van het rif in mijn kraag. Na een poosje zeilen bleken we eigenlijk nauwelijks vooruit te komen. We besloten wat af te vallen en naar de overkant van het IJsselmeer te zeilen. Daar waren nog wat onbekende haventjes te ontdekken en het vooruitzicht van een kop warme thee in een rustig haventje trok ieder wel aan. Helaas betekende dit dat het een weekeinde exclusief wad zou worden.

Na de lunch zijn we over de andere boeg teruggezeild richting Stavoren. Daar vlakbij zou het kleinste vissershaventje van Europa zich bevinden en dat klonk wel de moeite van het verkennen waard! Coby wist nog hoe we er ongeveer moesten komen en gelukkig was de wind iets geluwd en de golven veel minder ruig onder de hoge wal. Dus zeilden we met een mooi gangetje langs alle ondiepte tonnetjes op zoek naar de gele tonnetjes die aan moesten geven waar we richting de wal konden. Al prikkend met de pikhaak bleek dat het eigenlijk best diep was. Meestal twee meter, soms anderhalf. Het haventje was inderdaad best klein. We lagen er samen met een grote catamaran en daarmee was de kade eigenlijk wel vol. Het dorpje Laaxum zelf bestond uit drie huizen en een viskraam. En een bordje dat ons leerde dat Laaxum vroeger 20 staverse jollen had waarmee op bot gevist werd. De stamppot ‘s avonds was exclusief mosterd zout en spek, maar inclusief allerlei toppings naar keuze.

Vishok Laaxum
Vishok Laaxum

Zondag ochtend lag er een dikke mist over het IJsselmeer, maar bij wijze van uitzondering waaide er een mooi windje! Dus na het ontbijt gauw alle reven uit het zeil gehaald en van wal gestoken. Vanaf de kop van de haven was er nog geen enkel tonnetje te zien, maar al gauw doemde er een schaduw op uit de mist. En al turend en wijzend vonden we onze weg om de ondiepte heen. Eerst actief alle tonnetjes tellend om te weten waar we precies zaten, later gewoon comsumerend. Het bleek namelijk dat het aantal wit/rode tonnetjes op de kaart niet overeen kwam met die in de werkelijkheid.

Nabij Stavoren trok de mist aardig op maar zakte de wind in. We hebben nog een wedstrijdje gedaan met wat jachtjes en de Doeke wie het eerst door de windstiltes heen was. Maar langzaam gaf iedereen het op en startte de motor. De zondag verliep duidelijk exclusief wind.Rond Hindeloopen gingen we nog maar 0.5 knoop en liep de verwachte aankomsttijd steeds verder op in plaats van af. Uiteindelijk hebben ook wij de motor gestart voor het laatste stukje naar Workum.

Kortom, een heel exclusief weekeinde! We hebben lekker gezeild en wie weet volgende keer weer inclusief het wad?

Weekend workum 11/12 september 2010

Weekend workum 11/12 september 2010

Aan boord: Bernard, Martijn, Aletha

Twee daagjes binnendoor zeilen vanuit Workum- Krussenpollen met stevige wind naar het slecht herkenbare baken van het Hopmeer. Zondag morgen koffiegedronken aan boord van de Arend (aangemeerd in de Krussenpollen om bramen te plukken voor jam). Tegenwind in de vaart en dus op de motor naar Hindelopen. Bomen zodra er weer mensen op de kant staan te kijken. Het was passen en meten in het sluisje/bruggetje. Naar buiten met twee bomende vaarlui die moeizaam tegen de wind in voortgang maakten. Een angstig kijken jongetje in een lasertje zag zichzelf al ingeklemd tussen een steiger op lager wal en een ijzeren skutsje en riep zijn papa om hulp. Het was de heren de eer te na de motor bij te zetten, dus met vereende kracht het IJsselmeer opgeboomd om voor anker te gaan en de mast te heisen. Met een heerlijk zonnetje kalmpjes en gecontroleerd door de sluis terug naar de ligplaats in Workum.

Aletha

Weekendje zeilen, eind juni 2010

Weekendje zeilen, eind juni 2010

Hoi, Wij zijn Luka van der Klaauw en Puck Verhagen (12jr). Wij gingen met Ted van der Klaauw en Angelique Noordhuis (ouders van Luka) een weekendje zeilen eind juni 2010, op de skûtsje de Vriendschap samen met schipper Bernard en zijn vriendin Aletha. Het was erg leuk en heel erg lekker weer. We waren allemaal bijna verbrand door de zon en hitte want het was bijna 30 graden en gelukkig was het op het water nog koeler dan op het land. We hadden niet veel gezeild omdat er bijna geen wind stond. Maar we hebben het superleuk gehad ook al was er bijna geen wind. Misschien juist daarom, want daarom kon je meer zwemmen dan normaal en dat was in die warmte heel erg fijn. We hebben ook gezwierezwaaid,( rond de mast slingeren aan een touw en daarna in het water springen)vanaf de giek het water ingesprongen,de boot bestuurd,het grootzeil gehesen,de fok gehesen en heerlijk gegeten waaronder lekkere pastasalade en spinaziesalade. We hebben ook nog flessenpost verstuurd op het IJsselmeer, maar helaas nog geen bericht terug gehad. Op de foto’s kun je zien hoe leuk het was.

de Giek als duikplank
de Giek als duikplank
zwierezwaaien
zwierezwaaien
flessenpost
flessenpost

Kortom het was GEWELDIG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

(11)-12-13 juni scheepswijs en vriendschap

Dit weekend begon op vrijdagmiddag in Workum, alhoewel ..... de cursus van Scheepswijs begon in Makkum. De andere vier cursisten en Marianne (onze schipper en instructrice)  zouden we daar diezelfde avond op de wal ontmoeten. Coby en ik zouden samen het scheepje van Workum naar Makkum varen, een stukje dichter bij het wad.. We waren er al lekker op tijd, rond half vijf, maar de wind was nog erg hard. Gelukkig zou deze afvlakken als het avond zou worden. We zijn eerst in Workum door de sluis gevaren en hebben lekker gegeten; aan boord was nog van alles lekkers te vinden; dus een gevuld linzensoepje uit het ruim, met meegebrachte boterhammen gingen er wel in!

Daarna begon de wind lekker te minderen; de grote populier naast het kommetje van de sluis boog steeds minder door. Maar nog steeds een stevig windje. We zetten de zeilen in het kommetje na de sluis met 2 reven in het grootzeil en 1 in de fok en zijn het Soal uitgevaren. Het was een stevige wind; toch wel een NNW windje 5. Het verliep allemaal prima volgens plan; het varen ging hartstikke goed ondanks de dikke wind en hoge golven. We moesten een paar keer overstag en dat ging prachtig. Precies genoeg zeil, niet te veel en niet te weinig met deze wind en golven. In Makkum hadden de anderen lekker in de kroeg gezeten en zich prima vermaakt met de theorie van wadvaren. Toen het scheepje aan de kant lag, met iedereen bijgepraat bij een borrel en de koers voor de volgende dag uitgezet.

We hebben een heerlijk weekend gehad. Het was erg gezellig op het bootje en hebben genoten met elkaar. En ondertussen veel geleerd. Het weekend stond in het teken van water, ja natuurlijk op een schip; water!!!! Nee, dit keer was het drinkwater. We dachten dat we aan de steiger in Makkum water konden tanken, maar dat was niet zo (allemaal op slot), misschien zaterdag in de sluis..? Ook niet. Dan maar naar Harlingen? Verliezen we veel tijd, doen we niet... Uiteindelijk hebben we het hele weekend gedaan met de kwart tank water die er nog was, super! Het heeft ons wel leren plannen en een tocht leren uitzetten waarbij er altijd alternatieven waren voor water.

Op zaterdag hadden we een flinke wind, NW 5 a 6 en zijn we zijn nog voor HW naar de vlakte van Oosterbierum gevaren. Daar waren we wel wat na HW maar kwamen er nog heel goed overheen, kruisend, lange slagen. Daarna verder met vallend water naar Terschelling, onder de Wierschuur droog gevaren.. 's avonds, een  prachtige avond bij ondergaande zon nog een eindje richting West Terschelling en op Dodemanshoek geankerd en overnacht. Daar in de de avond nog van de muziek van Oerol op Midsland (Westerkein) genoten; mijn favoriet Roosbeef! Naar de kant was niet mogelijk en het was eigenlijk te laat dus alweer laat naar bed en vroeg op (maar wat is vroeg op het wad).

Om half vijf even het bed uit gegaan; de droge vlakte gezien en genoten van de stilte, niet te veel afkoelen en weer lekker het warme bedje in de drik in. Zondag met stroom tegen en weinig wind naar het westen en via het Inschot terug naar Kornwerd. We hebben het zeil helemaal getrimd tot een perfecte trim; totaal scheelde dat een halve knoop in de snelheid en dat met een zwak windje (dat wordt wat met de nieuwe fok). Helaas viel de wind helemaal weg en hebben we het laatste eind moeten moteren. Ondertussen al wat opgeruimd en twee van de club hebben een heerlijk middageten in elkaar gezet. Iedereen, behalve Coby en ik zijn in de sluis de boot afgegaan. Coby en ik hebben het schip weer terug naar Workum gevaren en daar weer achtergelaten. Wel op de motor, helaas bijna geen wind en ook nog uit de verkeerde hoek.

Erg veel geleerd met dank aan Marianne en aan alle cursisten; moteren en aanleggen in sluizen; 'zoet op zout dan gaat het fout', rekenen met NAP en LAT, rekenen, rekenen. Andere steken hier en daar, andere steek voor het reven bij de smeerreep en bij de rakbanden. Het is goed en leuk als je meerdere varianten kent. En precieziezeilen met perfect getrimd zeil. En wat velen wilden leren; droogvallen; hoe doe je dat?

Marianne past haar wijze van instructie geven goed aan, zodat iedereen leert op haar/zijn niveau. Ik heb geleerd om de overstap te maken van doener naar overzichthouder, wat is nu belangrijk, wat kan later. En natuurlijk moteren in sluizen, bruggen; het ging op de terugweg in Workum als een zonnetje! Die avond om tien uur thuis, dit keer redelijk vroeg het bedje in.

Het was weer een heerlijk weekend!

Vivienne

Hemelvaart weekend - 13 mei

Hemelvaart weekend - 13 mei

Aan boord: Vivienne, Marjon, Joep, Doreen, George en Coby (schipper) 

Het was een weekend van tegenstellingen..veel wind vs. geen wind, kou vs. hitte.. 

Donderdag vertrokken we uit Workum met een koude noordenwind, kruisend naar de sluis van Kornwerd. Intussen is het 4uur na HW als wij buiten de sluis de zeilen weer hijsen, maar we zijn op het wad! Het vluchthaventje langs de afsluitdijk lijkt een mooie plek om de nacht door te brengen. Vlak na de sluis lopen we nog bijna vast op een ondiepte die niet op de kaart staat, maar met een aantrekkende wind varen we even later prachtig naar het Zuid Westen. Een uurtje later zijn we bij het haventje waar je gemakkelijk langs vaart als je niet oplet, geen boeien, geen drukte. Op het zelfde moment komt van de andere kant een aak op de motor aanvaren die hetzelfde plan als wij blijken te hebben en even later liggen we achter elkaar aan de steiger. 

Hemelvaart weekend - 13 mei

Prima plek en lekker beschut. 

Vrijdag zijn we al vroeg op, een strak blauwe lucht maar de wind is helemaal weg. Als de schipper van de aak zijn hoofd uit het luik steekt, varen wij het haventje al uit naar het noorden, op de motor dat wel..
We liggen die dag voor anker bij het Inschot op de huilerbank (zie logboek natuurweek 2009), wachten op vallend water en wind. Het is puffen van de warmte, het ene laagje na het andere kan uit tot de hemdjes en korte broeken overblijven. Dan is er een zuchtje wind (kleren kunnen weer aan) en met stroom mee  kruisen wij naar het Franse Gaatje onder de Richel, waar we de nacht voor anker blijven. 

Zaterdag varen we met een lekker windje naar Terschelling, waar we vlak onder de Wierschuur voor anker gaan.  Tijd voor wandelen, roeien,  en vogels kijken. Wat een luxe met 2 vogelaars, Marjon en Vivienne, aan boord: we zien o.a. groenpootruiters, kanoeten, kleine en grote sterns, lepelaars en allerlei strandlopertjes.

Ook nog een eidereend creche: 6 tantes eidereend die met een groep van 30 kuikens (dicht bij elkaar) over het wad scharrelen, dat had zelfs Vivienne nog nooit gezien!

Hemelvaart weekend - 13 mei

Al zoveel jaren zijn we op het wad en elke keer maken we nieuwe dingen mee, fantastisch!! 

Zondag scharrelen we al voor HW over het wantij van Oosterbierum, richting Harlingen waar we het schip voor Bernard en de Wicca mensen achter laten. 

We hadden een heerlijk weekend! 

Hemelvaart weekend - 13 mei

De beleving van temperatuur kan heel verschillend zijn.

17/18 april van Workum naar Nederland

17/18 april van Workum naar Nederland gevaren. Prachtig koud lenteweer.

Zaterdag een redelijke windje, in de middag afnemend naar geen wind ;-(  .... Wel heerlijk zo'n eerste weekend weer aan boord; het gevoel van wind in de zeilen is heerlijk. Zaterdag tot laat gevaren , de ondergaande felrode zon gezien terwijl we aan het motoren waren (want geen wind en een sputterende vulkaan in IJsland). Daarna een rustige nacht in een baai op het Schokkerstrand (Ketelmeer).

Heel rustig leek het allemaal en dat kwam niet omdat er geen wind was.... er was iets anders wat opviel in al zijn afwezigheid... natuurlijk.... er waren geen strepen van vliegtuigen te zien en geen lawaai van vliegtuigen te horen. Zo moet dat honderd jaar geleden met dit scheepje ook geweest zijn; echte stilte en een volledig blauwe hemel; dat maak je niet vaak mee, prachtig!

In de buurt van Nederland een ereronde gevaren met wat meer wind. Daarna de dotterbloemen aan de kant 'gekust' en de ooievaars op de nesten weer na een jaar gedag gezegd. Wat een heerlijk weekend met ons vijven; Antonin, Vivienne, Joep, Marion, Vivienne en schipper Coby.

Oh ja niet vergeten; we hebben met drie alvast in de jaaglijn gelopen; alvast geoefend voor de Mattenschippersrace.

Even een beetje wind en gaan...
Even een beetje wind en gaan...

Het volgend weekend waren we helemaal klaar voor de Mattenschippersrace. Met de 11 tallige bemanning op de boot geslapen. Ik op een luchtbedje (dank Coby voor het meenemen!).

Na een heel goede start langszaamaan wat naar achteren gezakt; uiteindelijk kwamen we uit op een plaats 8... net achter het Gudsekopje. De hele dag was het al stuivertje wisselen met de Gudsekop.

De volgende dag lekker nagenieten in Jonen
De volgende dag lekker nagenieten in Jonen

Groet, Vivienne

Paasweekend 3/4/5 April 2010

Zakmes, iemand???
Zakmes, iemand???
 

Aan boord: Rob (schipper), Coby, Joep, Marjon, Frank, Aletha en onbekende paashaas.

Na twee weken en drie weekenden intensief krabben, schuren, schilderen en plakken (met veel dank aan de klussers) lag Vriendschap aan de kade van de werf Nieko in Franeker te wachten. Strak in de verf, met een fris lente groen interieur. Frank was een paar minuten na eerste kennismaking met het schip het vlak aan het oliën onder de planken vloer. Inruimen werd zo nu en dan gehinderd door een plensbuitje. De regentijd werd handig benut voor de laatste aankopen. Vervolgens werd met aanwijzingen van Rob en Coby het schip opgetuigd. Of ik even een ".. " wil aangeven. Best lastig als je niet weet hoe een ".. "er uit  ziet. Een blok met hondsvot of puntkous, iemand???

Paaszondag van Franeker naar het Franse Gaatje onder Vlieland gevaren, lekker kruisen met goede wind. De thuisblijvers hadden ongelijk. Prachtig weer hadden we dit eerste waddenweekend, de eerste zeehonden hebben we gezien, eidereenden, waddenlucht.. 

Maandag na het Paasontbijt wachtte de schipper ongedurig op het opkomend tij en schuifelden we aan de wind over de plaat naar dieper water, strak blauwe lucht met ZW 4. In de Kornwederzand sluis was het toch weer spannend, daarna kwam Workum kwam al snel in zicht. De kop is eraf, we zeilen weer! 

Aletha

Weekend 24/25 oktober 2009

Zeilen - Natuur - Water - Wind - Vrijheid - Volle zeilen - Snelheid - Regen - Golven - Schuim - Zon - Hijsen - Vieren - Lekker eten - Gastvrijheid - Rust - Gezellig - Fantastisch -

Vriendschap. De belefenis van een tocht op De Vrienschap is eigenlijk niet te omschrijven in een logboek. Je kunt het eigenlijk het beste zelf meemaken. Toch een poging om een verhaal in het logboek te schrijven van een heerlijk weekend meezeilen op De Vriendschap. Voor mij voor de eerste keer, en geen zeilervaring, dus hopelijk heb ik de termen nog een beetje onthouden.

 

Na de strontrace ligt De Vriendschap nog bij de sluis. 's Morgens ligt hij/zij mooi in het zonnetje.

Als we allemaal aanwezig zijn (Rob, Coby, Vivienne, Aletha, Jaap, Isaak, Henk, Sandra) gaan we eerst de boodschappen halen. Ondertussen maken de andere De Vriendschap klaar voor vertrek. De haven voor de sluis komt ondertussen vol te liggen met vissers die terugkomen ivm de feesten en visserijdagen.

 

We kunnen gelijk met de zeilen op Het Soal uitvaren en het IJselmeer op. Ondanks dat het begin van de dag er zonnig uitzag is dit snel veranderd. Het wordt grijs en vochtig. Toch zeilen we met volle zeilen met windkracht Zuid-Oost/Oost 4-5 richting Stavoren. Na een stuk gevaren te hebben met Vivienne als stuurvrouw en de anderen voor alle andere taken aan boord,draaien we terug naar Stavoren om bij een strandje in de luwte voor anker te gaan. De gps geeft trouwens aan dat we zeker 7 knopen varen. De lunch met bruine bonensoep en boterhammen wordt verzorgt door Aletha. Dat smaakt goed en gelijk wat opwarmen in het roefje.

Omdat meer windkracht wordt verwacht, wordt een reef in de zeilen gelegd. Met stuurman Isaak gaan we met een strakke koers van 60 graden richting de kust van Noord Holland. Alles overigens onder de vakkundige en geduldige leiding van schipper Rob. Als de kust net in zicht is, draaien we om en denderen we terug naar Stavoren. Het is goed te merken dat de wind is toegenomen. Zeker uit de luwte zijn de golven en schuimkoppen zichtbaar. Maar De Vriendschap rolt er rustig overheen.

Op het laatste moment is de ingang van de haven van Stavoren pas zichtbaar. De sluis gaat gelijk voor ons open, en na het strijken van de zeilen kunnen we de sluis in. In de jachthaven van Stavoren vullen we de watertank bij. We gaan voor anker op een mooie overnachtingsplek in de Geeuw (of was het toch de Morra). Het kachteltje gaat aan en er wordt geweldig gekookt door Aletha. Ondertussen drinken we wat met "droge" worst en knabbels. Daarna smaakt de curry met rijst goed en koffie, thee en het toetje mag ook niet ontbreken. De afwas wordt gedaan, en de pannen worden met veel geduld als een puzzel in elkaar gepast door Henk. Daarna is iedereen voldaan en moe en zoekt een plekje om te slapen. Ondanks de waarschuwingen van snurkers en een prater horen we 's nachts alleen het klotsen van het water.

 

We hebben een uur extra door het verzetten van de klok, maar toch is de ochtend snel gekomen. De lucht ziet er goed uit, blauw en wat wolkjes. Na het ontbijt met eieren met spek (van Rob), yoghurt en brood, wordt De Vrienschap weer klaargemaakt voor vertrek. Tot mijn grootste verbazing krijg ik de rol als stuurvrouw aangewezen. Eerst met alleen de fok, maar als we op de Fluessen zijn gaat ook het groot zeil omhoog. En wat is dat een machtig gevoel, aan het roer van De Vriendschap. Gelukkig staat Rob dichtbij, want het gaat best hard en vooral het overstag gaan is best een wennen, of een klein slootje ingaan waar ook nog eens een andere grote zeilboot ligt.

 

Net voor de pauze neemt Henk het roer over en zeilen we door kleine slootjes voordat we voor anker gaan voor de lunch. Vivienne zorgt voor de eieren en Coby smeert de boterhammen. Het zonnetje schijnt vollop dus we kunnen op het dek zitten. Een aantal mensen gaan even onder zeil want er lijkt een virusje rond te hangen.

Na een stukje rustig varen over verschillende meertjes en brekken gaan we kruisen in een smal slootje. Voor mij de eerste keer, de mensen op het voordek moeten alert reageren. Wat een schipperskunsten! Helaas moeten we daarna de zeilen strijken voor de eerste brug en gaat de motor aan voor het laatste stukje op de Lange Vliet en de 5 of 6 bruggen. Terug naar de vaste ligplaats van De Vriendschap. En zo was het weekend weer voorbijgezeild.

weekend 10/11 okt

Weekend 10/11 okt was i.t.t. andere delen van het land geen verregend weekend. Tijdens het zeilen of op- en aftuigen was er zelfs af en toe een oplaadmomentje in een welkom najaars zonnetje. Aan boord waren Antonin (schipper), Aletha, Anne, Arnoldine, Joep en Marjon.

weekend 10/11 okt weekend 10/11 okt

Het proviand was vrijdag al gekocht in de gloednieuwe Poiesz supermarkt op loopafstand van de ligplaats in Workum, dus we konden zaterdagmorgen lekker uitslapen. Omdat het nog regende had niemand zin om uit zijn kooi te stappen en thee te zetten, hoewel het al geruime tijd licht was. Strak grijze lucht en geen zuchtje wind. Dan maar bomen, bovendien krijg je het daar lekker warm van. Om Anne (die voor het eerst aan boord was) te laten wennen, nam de windkracht heel geleidelijk toe in de loop van de morgen en werd er rustig gezeild via het Groote Gaastmeer naar de Fluessen en hebben we gelaveerd richting Stavoren. Onderweg was er tijd om te studeren op het dek voor het vaarbewijs. Bij de Morra overnacht en de volgende dag weer terug over dezelfde route.
Bij het houtkacheltje een spelletje dobbelstenen van Catan gespeeld. Wist u dat stenen, hout, graan en een schaap voldoende is om een huis mee te bouwen? Het was lastig om de plaatjes op de dobbelstenen te onderscheiden bij het zicht van een olielampje, maar dankzij de oplettendheid van de anderen lukte het niet vals te spelen.
De licht geroeste overgebleven blikken bonen onder de zitbank vormden de inspiratie voor de maaltijden. Misschien dat daarom zondag de windkracht alsmaar toenam. Er was tijd aantrekkelijke betonning te leren ontwijken en we hebben bij de Langehoeksepollen nog wat geoefend met ankeren bij de oever zonder de motor te gebruiken.

weekend 10/11 okt

Weekend 6/7 Juni

Aan boord: Jeanette, Mirjam, Rob (ten Berg), Marcel, Harm, Georgina, Theo, Antonin

Eindelijk weer eens gezeild. Het was lang geleden maar ik heb er weer van genoten. Van de 10 aanmelders hadden zich er helaas 2 vooraf moeten afmelden, 2 bijna nog op de dag van vertrek door ziekenhuis-opname van familie maar toch meegegaan en 1 was de eerste dag ziek en hebben we op zondag nog op kunnen pikken in Oudeschild (want helemaal overgekomen uit Australie om o.a. een keer met een platbodem mee te varen).

Twee mooie dagen en uiteindelijk helemaal droog gebleven ondanks de voorspelling voor slecht weer voor zondag. De wind was NO op zaterdag en bij Kornwerderzand was het HW om 09:00u. De mogelijkheid bestond om tegen de wind in maar met de stroom mee richting Vlieland of Terschelling te varen. Een lange tocht en droogvallen zou er toch niet meer inzitten omdat LW rond het eind van de middag lag. Bovendien waren behalve Rob en Mirjam, de andere gasten niet vertrouwd met een platbodem. Dus gekozen voor de makkelijke optie: ruime wind naar Texel. In de hoop dat de wind gunstig zou draaien de volgende dag. Wat ie niet deed.

Op zaterdag met een stevige wind (NO), veel zon en een frisse temperatuur op pad naar het Wad. Van het centrum van Workum naar de sluis bij Kornwerderzand hoef je je niet te vervelen. Er is genoeg afwisseling. Zeker in vergelijking met het stuk vanaf Kornwerderzand naar Texel waar het vooral tonnen volgen is. Geen probleem want de nadruk bij de bemanning lag toch bij gezelligheid. Mijn schoonzus Jeanette had haar broer Theo en haar Schoonzus Georgina uit Australië en nog wat vrienden geregeld voor dit weekend. Zelf wilde ze ook wat meer leren over navigeren. Daar was dus mooi de tijd voor. Om de tocht wat te verlengen hebben we wat meer geslingerd dan de andere, grotere maar langzamere platbodems die ook richting Texel voeren maar in een rechtere lijn. Overnacht in de haven van Oudeschild. We lagen naast de loodsbotter Texelstroom. Een prachtig schip met een vriendelijke bemanning waar we ooit nog eens wat mastbroodjes van hebben mogen lenen. Ze kennen ons nog steeds daarvan. ´s-Avonds genoten van de kookkunsten van Jeanette en Georgina. Helaas met gekochte garnalen in plaats van zelf geraapte kokkels. Zeker niet minder lekker.

Weekend 6/7 Juni

Zondag was de wind afgezwakt maar nog steeds uit O. Het plan vooraf was om via de Stevinsluis bij Den Oever terug te zeilen via het IJsselmeer om te voorkomen dat we én stroom én wind tegen zouden krijgen op het Wad. Eenmaal buiten leek de wind dusdanig dat we hoog aan de wind richting Kornwerderzand konden komen. Andere platbodems verdwenen zeilend al vrij snel in die richting. Het plan werd bijgesteld en we kozen ervoor om langer op het Wad te blijven. Eerst ging het goed, maar al snel kwamen we toch op een stuk waar we moesten laveren. We kwamen in de situatie van stroom tegen en wind tegen die we juist hadden willen vermijden. We hadden toen geen andere keus meer dan de motor te starten en de zeilen te strijken. Snel daarna viel de wind ook nog eens geheel weg. Achteraf ben ik tot de conclusie gekomen dat de andere schepen al vanaf het begin hun motor bij hadden staan. Een mooie les.

Vlak voor Kornwerderzand kwam de wind weer op en daarna konden we gelukkig het laatste stuk weer zeilend vervolgen. Bij de Lorentz-sluis was het rustig. Rond 18:30u terug in Workum. Kort daarna begon het flink te regenen zoals voorspeld.