Vaarkalender

apr
13
za
Trainingsweekend platbodemzeilen – Open inschrijving – Schippers Martijn en Peter @ Friese meren en IJsselmeer
apr 13 – apr 14 hele dag
Trainingsweekend platbodemzeilen - Open inschrijving - Schippers Martijn en Peter @ Friese meren en IJsselmeer | Workum | Friesland | Nederland

We geven op Vriendschap ook zeiltraining voor platbodems. Een platbodem zoals een skûtsje stelt heel specifieke eisen aan de schipper en de bemanning. Vriendschap is net klein genoeg om nog makkelijk hanteerbaar te zijn en groot genoeg om serieus te leren platbodemzeilen.

Binnenwater

Met een kleine groep varen we dit weekend op binnenwater. We bekwamen ons samen met de opstappers verder in aanleggen en wegvaren op het zeil, bomen, navigeren, anticiperen, man overboord, vaarreglement, knopen en splitsen. De deelnemers zijn afwisselend oefenschipper en bemanning onder begeleiding van de enige ‘echte’ schipper. Aan het einde van het weekend of de week kan het team het schip zelfstandig met en zonder motor veilig over het binnenwater loodsen.

Leerdoelen Schippers

Je vorderingen kun je bijhouden in ChecklistBoekje_schippers

 

apr
24
wo
Overvaren naar Den Oever – Open inschrijving @ IJsselmeer en Waddenzee
apr 24 hele dag
Overvaren naar Den Oever - Open inschrijving @ IJsselmeer en Waddenzee | Workum | Friesland | Nederland

Overvaren vanuit Workum. Als het weer een beetje meewerkt gaan we over de Waddenzee om de eerste jonge grijze zeehonden te spotten!

apr
25
do
Zachtebed-race 2019 – Schipper Bernard @ Waddenzee
apr 25 – apr 28 hele dag
Zachtebed-race 2019 - Schipper Bernard @ Waddenzee | Den Oever | Noord-Holland | Nederland

De Zachtebedrace is een fantastisch evenement over meerdere dagen. Er wordt dag en nacht doorgezeild om zoveel mogelijk punten te halen. Tenminste zolang er water is en niet te veel stroom tegen. Het is een heel gepuzzel om rekening houdend met wind en getij en zonder elektronische hulpmiddelen overal te komen waar je wil en ook nog op tijd terug te zijn!

apr
29
ma
Voorjaarstocht – Open inschrijving – Schipper Martijn @ Noord-Holland
apr 29 – mei 3 hele dag
Voorjaarstocht - Open inschrijving - Schipper Martijn @ Noord-Holland | Den Oever | Noord-Holland | Nederland

Na een hoogstwaarschijnlijk enerverende zachtebedrace vaart schipper Martijn Vriendschap vanuit Den Oever terug naar de thuishaven in Workum. Tijdens deze tocht zullen we via de het binnenwater van Noord-Holland varen. De motor zal niet vaak gebruikt worden. We zullen veel zeilen!

 

mei
4
za
Natuurbeleving op het Wad – Open inschrijving – Schipper Bernard @ Workum
mei 4 – mei 10 hele dag
Natuurbeleving op het Wad - Open inschrijving - Schipper Bernard @ Workum | Workum | Friesland | Nederland

Een zwerftocht over de Waddenzee: beleef de elementen intens, met al je zintuigen wijd open. We varen waar de wind, het getij, de stroming en onze wensen ons brengen. In deze speciale week geven we bewust aandacht aan de ruimte, de stilte en haar geluiden, het ritme van de getijden, van de zon en de maan, het dieren en plantenleven. Zo zullen we voor regelmatig droogvallen op een zandbank. Wie weet komen nieuwsgierige zeehonden naar ons toe gezwommen en maken wij een wandeltocht over de zandbanken en op een Waddeneiland dat we met eb kunnen bereiken. Zonsopgang en zonsondergang bewust in stilte aanschouwen, geven onze dagen een natuurlijk ritme.

Op bepaalde momenten zal Agnes Meijs, natuurbelevingsgids, specifieke activiteiten aanbieden om de ervaringen te verdiepen en ons uitnodigen onze ervaringen met elkaar te delen. In deze week kiezen we voor verstilling, vertraging, bewust waarnemen, verwondering en verbinding tussen ons, de natuur en onze metgezellen.Praktisch gezien betekent dat ook dat we in afstemming soms tijdens het eten of varen niet zullen praten (op de noodzakelijke instructies van de schipper na!) en dat we onze mobieltjes (tijdelijk) uitschakelen. Ook fysiek mogen we genieten van zwemmen of zonnen aan dek, al dan niet in je blootje . Voel je daarin vrij met respect naar anderen.

Je hoeft geen zeilervaring te hebben, en als je belangstelling hebt, er is tijd om te leren zeilen en sturen en daarbij te ervaren hoe de boot op wind en stroming reageert. Neem vooral je nieuwsgierigheid mee en je verrekijker. Aan boord zijn een aantal natuurboeken aanwezig. Na verloop van tijd voel je je een onderdeel van de Waddenzee worden en wie weet wat er dan naar boven borrelt aan waardering voor dit prachtige gebied en wat je als ervaring meeneemt naar huis.

mei
23
do
Verhuurd
mei 23 – mei 26 hele dag
mei
30
do
Hemelvaart – Waddenzwerftocht – Schipper Rob @ Waddenzee @ Waddenzee
mei 30 – jun 2 hele dag
Hemelvaart - Waddenzwerftocht - Schipper Rob @ Waddenzee @ Waddenzee | Workum | Friesland | Nederland

Weekenden met Vriendschap zijn kort maar hevig. Je hebt het gevoel dat je een week bent weg geweest.

Actief meezeilen

In dit weekend zeilen we zo veel mogelijk en varen we zo min mogelijk op de motor. We houden van de ambacht van het varen, liefst zonder elektronische hulpmiddelen. We besteden veel tijd aan de kneepjes van het varen, het navigeren. We houden ons bezig met knopen en steken, willetjes maken en zelfs zeilnaaien. Soms is één van de gasten dagschipper. Dat wordt altijd als heel leerzaam ervaren. We willen graag onze kennis en ervaring overdragen op een informele en gemoedelijke manier. Vraag de schipper over alles wat je wilt leren. Neem initiatief en ontwikkel jezelf. ’s Avonds zitten we rond de kachel en koken we met zijn allen. Meestal wordt dit een culinair hoogstandje.

Waddenzee

Als tij en wind gunstig zijn kunnen we vanuit Workum het Wad op. Bij goede omstandigheden is een retour Vlieland of De Cocksdorp zelfs mogelijk. Dat zijn dan wel lange zeildagen, maar de beloning is ook groot. Vrijdagmorgen nog in Workum, zondagavond al op een terrasje in de Dorpstraat op Vlieland.

Bemanning

De samenstelling van de bemanning is elk weekend weer anders. De meeste mensen komen alleen, soms met zijn tweeën. We hebben alle leeftijdscategorieën aan boord, van 16 tot 65, zowel mannen als vrouwen. Doordat je 2 dagen intensief met elkaar optrekt en echt samen wat beleeft ontstaan er leuke en bijzondere groepsprocessen.

Plezier

Het plezier staat hoe dan ook altijd voorop. Alles is vrijwillig. Als je wilt mag je aan alle zeilactiviteiten meedoen, als je niet wilt, geniet je gewoon alleen van het zeilen. Aan koken, schoonmaken, opruimen doen we natuurlijk wel allemaal mee. Als je meer wilt weten kun je ons logboek eens naslaan op de meezeilweekenden!

Reserveren en informatie

Als je zin hebt om eens mee te gaan met dit zeilavontuur, reserveer dan een kooi aan boord. Zie ook onze vaarkalender en tarieven.

jun
8
za
Verhuurd – schipper Peter
jun 8 – jun 10 hele dag
jun
14
vr
Oerol – droogvallen voor Terschelling @ Seeryp, Terschelling
jun 14 – jun 21 hele dag
Oerol - droogvallen voor Terschelling @ Seeryp, Terschelling

Oerol beleven vanaf het skutsje, het heeft iets dubbels. Enerzijds de wereld van het straattheater, het ’s ochtends vroeg in de rij liggen, de voorstellingen, swingen op de Betonning. Anderzijds de rust van het scheepje, voor anker en drooggevallen op de rede van Striep, vlakbij Westerkeyn, het hart van Oerol. Je moet dan natuurlijk wel aan boord zien te komen met laag water lopend over het wad, of met hoog water. Wie is de pineut om het bijbootje te halen? Of wachten we nog een paar uur tot het water nog wat gezakt is? Het is niet altijd handig, maar je kunt het ook zo zien dat je twee vakanties in één krijgt! Afhankelijk van wie wanneer kan, varen we donderdag 13, vrijdag 14 juni of zaterdag 15 juni van Workum naar Terschelling. We blijven daar de hele week liggen. Zaterdag 22 en/of zondag 23 varen we terug naar Workum. Je kunt intekenen voor een weekend, een week, of de volle negen dagen (tweede weekend is dan gratis!). Als er voldoende ruimte is, kun je ook intekenen voor losse overnachtingen, € 40 per persoon per nacht.

jul
20
za
Bloot zeilen op het Wad – Open inschrijving – Schipper Rob @ Workum
jul 20 – jul 26 hele dag
Bloot zeilen op het Wad - Open inschrijving - Schipper Rob @ Workum | Workum | Friesland | Nederland

Het waddengebied is één van de plekken in Nederland met de meeste zon. Het is bovendien het gebied met meest uitgebreide naaktstranden. En op de Waddenzee waan je je helemaal alleen.

Alles in de wind

We organiseren in 2018 weer een blote wadweek. Bloot varen op het Wad is genieten van getij, zon, wind, speuren naar zeehonden en vogels, naar het strand op de eilanden wandelen, en als het weer het toelaat, natuurlijk bloot, oesters zoeken, lekker koken en bovenal prachtig zeilen. Door de geringe diepgang is vrijwel het gehele wad goed bevaarbaar. We komen op plekken waar je geen andere schepen aantreft. De sfeer aan boord is ongedwongen. Verslagen van afgelopen jaren kun je vinden in het logboek. Nu maar hopen op mooi weer! Als je meer wilt weten kun je ons logboek eens naslaan op de naturistische weken! Rob is dit jaar weer de schipper van dienst.

Meezeilen

Als je zin hebt om eens mee te gaan met dit zeilavontuur, reserveer dan een kooi aan boord. Zie ook onze vaarkalender en tarieven.