Vriendschap

Varen met skûtsje Vriendschap is een onvergetelijke ervaring. Voor natuurliefhebbers, culinaire fijnproevers, buitenmensen, eenvoudige levensgenieters met en zonder zeilervaring is er dit jaar weer voldoende plaats aan boord. Het is altijd gezellig met een kleine groep te varen. Of je nu alleen komt of samen met je vader, vriendin of buurman. Vanaf april tot november wordt er fanatiek of relaxed gezeild op de Friese wateren, IJsselmeer en de Waddenzee. De koers is afhankelijk van de wensen van de opvarenden en natuurlijk waar de wind en stroom ons brengt. “Vriendschap” begon haar eeuwenoude bestaan als Vrouwe Christina en is in 1910 gebouwd op de werf de Pijp in Drachten. Ze is gebouwd voor vervoer over water op windkracht. Het is een stoer schip dat voor je wil werken.

Vaarseizoen 2019

Het skûtsje zal na de winterklusweekenden weer klaar zijn voor een seizoen in weer en wind op zoet en zout. En fraaier kan ooit. Vorig jaar is het interieur opgefrist en ergens komend vaarseizoen wordt de nieuwe klik onthult. De helmstok van het roer van een platbodem is vaak versierd met een klik, een opgezet stuk gebeeldhouwd en beschilderd hout. In het Scheepvaart Museum zijn een twintigtal klikken te bewonderen die als inspiratie hebben gediend. Met de traditionele rood-wit-blauwe tonnetjes of bijvoorbeeld de hoorn des overvloed. Wat geroest of slecht was is weer als nieuw of anders vervangen. Zoals de “lekke thea” = het bijbootje. De roei/zeilboot van het type leukothea wordt niet meer gemaakt maar gelukkig hebben we nog ergens een mooie tweedehandse gevonden.

Het knusse houtkacheltje kan weer branden. De houtkist is tot de rand gevuld. Natuurlijk blijven wij ook bij tegenwind jagen, bomen en vooral veel overstag gaan.  En daarna lekker slapen op de nieuwe matrassen.

Eb en Vloed- UQ 37

Het nieuwe zusje van “Vriendschap” is de vissermanaak “Eb en Vloed”. We zeilen hiermee op dezelfde wijze. Ben je op zoek naar wat meer comfort zoals stahoogte, ruime kuip en makkelijker bediening. Zie dan www.zeilenmetebenvloed.nl

Vaarkalender

Op de vaarkalender staan weekenden en weken die je kunt boeken. Kortom reserveer tijdig een plaatsje aan boord.