Zachtebedrace 28-30 april 2017

Zeilen met Vriendschap

Zachtebedrace 28-30 april 2017

Bernard, Rob, Coby, Simon, Martijn, Pieter, Marios, Aletha, Jaap, Gine en Paul

Blog geopend www.zbrvriendschap.wordpress.com  om vooraf en tijdens de wedstrijd verslag te doen. Voor de verhalen van de overige deelnemers zie website ZBR. Gine en Paul als opstappers uitgenodigd; ze bleken al gauw een aanwinst voor het team. Het ene bemanningslid wat fanatieker of meer behoefte aan slaap dan de andere, maar ieder droeg zijn steentje bij.  Weer veel geleerd. Uiteindelijk leverde het een derde plaats op met 19 punten. 3 Schepen waren te laat binnen en dus niet gefinisht.

24 April 2017 Vriendschap boven alles

We gaan voor de tweede keer met skûtsje Vriendschap de Zachte Bed Race varen vanuit Den Oever. Scharrelen over ’t wad, haventjes in en uit, gokken of we het wantij halen of toch maar omvaren via het zeegat, linksom of rechtsom, wel of geen tijd om Harlingen aan te doen voor extra punten. En dat 3 dagen en drie nachten door! Met de geleerde lessen van vorig jaar nog vers in het geheugen; een geupdate actielijst en een volledige bemanning zijn we er bijna klaar voor.

De Eb en Vloed vaart dit jaar een rustig weekend vanuit Lauwersoog dus van die concurrent hebben we alvast niet te duchten. Weet je nog hoe we vorig jaar twee schepen deelnamen en elkaar met een straffe bries de geul uit loefden…  Dat leverde prachtige foto’s op.

25 April 2017  Paklijst

We hebben een paklijst gekregen van schipper Bernard.

  • Veel warme en droge kleren, thermo ondergoed, regenkleding!
  • Slopen, slaapzak, theedoek
  • Zakmes
  • Hoofdlampje en lifeline als je hebt

Als dat alles is waarom struikel je hier thuis in de gang dan over een opvouwbare puppybak (voor de stootwillen op dek); halfwinder, extra dekens, boodschappentassen, extra hoofdkussens… en meer wat nog allemaal mee moet naar Workum morgen.

28 April 2017; Cocksdorp by night

Vorig jaar hier vastgelopen. Dit maal 3x aan de grond naast het geultje. Met 2 man in de vaarboom  afduwen en schipper Bernard overboord duwend aan het scheepje lukte het ternauwernood om weer los te komen .

Opgelucht het laatste staakje aan bakboord gelaten en de fok gehesen. 7 punten! Overal lichtjes op deze donkere nacht. Kerktoren van Cocksdorp, vuurtoren Texel, Vlieland Terschelling, Den Helder. Duizenden sterren aan de hemel en het water licht op van de zeevonkjes alg.

2:00 heldere sterrenhemel. Tegen de stroom in geen meter voortgang. Voor anker. Kopje thee en naar de kooi tot het water terugkomt

28 April 2017 Korte nacht eindeloos lange dag

Van Cocksdorp naar Ameland en daarna Piet Scheve plaat. De NW wind nodigt uit om naar het oosten te zeilen. Om mijlen te maken wordt de halfwinder gezet. De wind wakkert aan en de boeien vliegen voorbij.

Tactische beslissing om niet de haven van Vlieland aan te doen, maar af te zakken naar Harlingen 1 uur voor HW om het wantij te halen. Ameland in zicht komen we 3 mede wedstrijd deelnemers tegen, maar net te ver om te zeggen wie.  De kopse veerdienststeiger aan lage wal aangelegd en Martijn holt naar het haven kantoor om het vlaggetje op te hangen, Ondertussen verleggen we Vriendschap 10 meter naar achter. Kop omduwen in 15 min waren we weer weg. De veerdienst vaart net weg. Mooie manoeuvre!

Rondje Piet Scheve plaat met vallend water tegen de klok in. De zeehonden amper verstoort dat we in hun gebied binnendringen voor 15 mei. Prachtige stroming in de geul. Een boom blijft staan en we moeten overstag om de snel stromende boom te zoeken en op te pikken. Bij de uitgang komt de veerdienst van bakboord te langzaam varend. We remmen af op alle mogelijke wijze maar moesten op de wal sturen om de veerdienst niet te hinderen in hoofdvaarwater. Helaas afvallend water en ook de golfslag van de veerdienst, afduwen te water en bomen helpen onvoldoende en we liggen vast rond 18:00u. Prima tijd voor borrelhap. Morgen verder.

29 April 2017 Droogvallen naast de Silveren Maen

De windverwachting is variabel 1-3 NNW draaiend naar OZO. Hmmmm… Wad nu?

Eerst maar eens Ameland gedag zeggen. Heerlijk zonnetje breekt door. We schuiven over de ene na de andere ondiepte. Net op tijd overstag. Halfwinder erbij en eraf.

Pannenkoeken en soep. De helft van de bemanning gaat na de middag een dutje doen om weer een nacht door te kunnen halen. De scheepsvaartberichten voorspellen vannacht 5-6Bft. Eerst maar het wantij van de zwarte haan proberen te halen met stroom tegen en weinig wind. De oplossing is bijbomen. Windstilte, bulletalie. Halfwinder te loef. Het Zonnedek is geopend op het voordek. Hele dag Silveren Maen achtervolgt en uiteindelijk naast hun drooggevallen bij de scheidingston in het Kimstergat om 17:30.

30 April 2017 Binnen

Om 10:25 finish lijn vol tuig gepasseerd!! Hele nacht doorgehaald om punten te halen in Harlingen en het zachte bed. Oostenwind vannacht nog 4 maar zondagochtend toenemend naar 6. Alle hens aan dek. Breezanddijk is geen optie.

Iedereen euforisch van de vermoeidheid na een prachtige tocht. Eerst evalueren en logboek laatste aantekeningen maken. Niet teveel overdrijven.

Geen reacties

Geef een reactie