Waddenweek voor vogelaars 4-10 Aug 2018

Zeilen met Vriendschap

Waddenweek voor vogelaars 4-10 Aug 2018

Aan boord: Peter (schipper), Coby, Vivienne, Anita, Lyzia en Sandra

Zaterdag
Planning: Workum, boodschappen, motor onderhoud, water halen.
Recept van de dag: bieten-linzen-wortel-ui op een bedje van rucola en gegarneerd met geitenkaas en walnoten.
Zeiltocht: 1 zeiltocht, na de lunch, tot en met zonsondergang.
Weer: zon en aangename wind.
Ligplaats: de Riepel onder West-Terschelling, precies op het randje van het natuurreservaat.
Waarnemingen: tijdens het zeilen, aalscholvers, diverse meeuwen, zeehonden.

Na de nodige boodschappen, schip op orde brengen, en water halen vertrekken we na de lunch uit Workum. Een fijn windje, en vanwege de wisselende voorspellingen vandaag een mooie en lange zeiltocht naar het oosten. In het donker voor anker bij de Riepel onder West-Terschelling.

Zondag
Planning: Uitslapen, uitdelen erecode voor wadliefhebbers.
Recept van de dag: mexicaanse bonen-groente schotel inclusief quacomole.
Zeiltocht: 1 zeiltocht, eind van de ochtend tot begin van de middag.
Weer: zon en aangename wind.
Ligplaats: Koffieplaat bij Oost-Terschelling
Waarnemingen: Heel veel vogels, wadlopers met honden, rosse grutto, grutto, scholekster, strandlopers, diverse meeuwen, stern, kiekendief, eidereenden, veel zeehonden.

Vandaag heerlijk uitslapen en rustig aan, tijd om vogels te kijken. Zodra er genoeg water is in de loop van de ochtend een stukje zeilen en voor anker bij de koffieplaat onder Oost-Terschelling. We worden omringt door de vogels en zeehonden. Gelukkig hebben we de erecode voor wad liefhebbers mee, die kunnen we gelijk uitdelen aan de andere mensen die met de boot op het wad liggen en een wandelingetje op de droog gevallen plaat (met honden) niet kunnen weerstaan.

Maandag
Planning: zeilen met beetje wind en veel stroming, kokkels verzamelen, zwemmen, wadlopen.
Recept van de dag: kikkererwten curry met mango, komkommer, prei en rijst.
Zeiltocht: 1 zeiltocht, na de lunch tot begin in de avond.
Weer: zon en beetje wind.
Ligplaats: de Hon onder Ameland.
Waarnemingen: Heel veel vogels, wadlopers met honden, rosse grutto, grutto, scholekster, strandlopers, diverse meeuwen, stern, kiekendief, eidereenden, valk, veel zeehonden.

Maandag morgen doen we het rustig aan, vogels kijken. Een poging tot kokkels rapen heeft een magere opbrengst. Als we weer water genoeg hebben onder het skûtsje gaan we in de middag een stuk zeilen en vooral op de stroming naar de Hon onder Ameland.

Dinsdag
Planning: Vroeg op, veerboot Leucothea, boodschappen in Nes, zwemmen, tentje bouwen, visite.
Recept van de dag: watermeloen met munt en fetta, kokkels, macaroni met gerookte bokking
Zeiltocht: zeiltocht ’s morgens vroeg, en ‘middags op de motor.
Weer: ’s morgens leuk windje, later windstil en heel veel zon.
Ligplaats: Nes, tussen Nes en Vinkegat,
Waarnemingen: Zeehonden, kwallen, aalscholvers, lepelaars, steenlopers, kanoet, kiviet.

Vandaag vroeg op om met het juiste tij in Nes te komen. We hebben een mooi gangetje door een beetje wind en stroming (nu nog wel). Na het water halen gaan we in de geul naast de haven liggen. De schipper brengt ons met Leucothea naar de wal. 6 Personen past precies, ook in de Leucothea. Stipt om 12 uur terug aan boord en zorgen dat we uit de haven zijn voordat er te weinig water en te veel stroming tegen is. De wind is helemaal weg gevallen, en helaas op de motor, een mooi plekje om de middag door te brengen. Hier kunnen we lekker zwemmen om af te koelen. Later in de middag alvast kilometers maken om meer richting het westen te komen. We gaan voor anker in het Vingegat. Toevallig passeert Rob met zijn eigen boot. Hij komt ook op de plaat voor anker. Helaas is de waterstand al zo laag dat hij al eerder vastloopt. Leucothea komt weer van pas en ze gaan Rob halen zodat hij met droge voeten aan tafel kan voor het avondeten.

Woensdag
Planning: Vroeg op, zeilen, water overal, vogels kijken
Recept van de dag: macaroni salade
Zeiltocht: 2 zeiltochten ’s morgens vroeg en eind van de middag.
Weer: ‘s morgens veel wind, ’s middags fijne wind, zon en bewolkt.
Ligplaats: de Richel en bij het Griend.
Waarnemingen: Heel veel vogels, rosse grutto, grutto, scholekster, strandlopers, diverse meeuwen, stern, eidereenden, aalscholver.

Vandaag nog eens vroeg op en met veel wind een stuk zeilen. De gangboorden, inclusief de boom en fokkenist worden goed gespoeld. En ook de kooi voor de mast en in de dirk houdt het niet helemaal droog. Beschut voor anker bij de Richel. We zijn daar niet de enige die daar voor anker gaan. Een mooie plek om vogels te kijken. Daar de wind afwachten en eind van de middag alvast een stuk richting het vaste land. Voor anker bij het Griend. Een mooie plek om vogels te kijken, althans normaal gesproken bij de juiste tijd en tij (in dit geval ’s nachts).

Donderdag
Planning: zeilen, schuilplaats, sluizen, draaien.
Recept van de dag: Gado Gado met heel veel heerlijke pindasaus.
Zeiltocht: Waddenzee, IJsselmeer, Hindelopen, Fluessen
Weer: zon, regen, onweer, wind
Ligplaats: Nije Kruspolle
Waarnemingen: laatste zeehond, aalscholvers, reiger, torenvalk, zwaluwen

Vandaag vroeg op om op tijd, voor de verwachte storm, naar het binnenwater te gaan. Eerst nog met zon en mooie wind het laatste stukje over het wad. Door de sluis het IJsselmeer op. Bij Hindelopen spektakel in de sluis: Het zou moeten passen met gestreken mast? Jawel, als je van buiten naar binnen gaat moet je achteruit de sluis invaren en dan past de mast boven de sluisdeur. Leucothea gaat op eigen kracht (met begeleiding) mee. Alles gebeurd heel rustig, gecontroleerd en met veel bekijks. Direct achter de sluis ruimte om weer vooruit te draaien. Na de spoorbrug van Koudum gaat de mast overeind en een heel mooi stukje zeilen over de vaart. Bij de Fluessen aangekomen wordt weer en wind erg verraderlijk. Op de motor naar een beschutte plek bij Nije Kruspolle. Er is genoeg plaats als we aankomen. Maar niet voor lang. Al snel ligt de haven vol met grote vrachtschepen. Jawel het zijn de SKS kampioenschappen deze week. En iedereen zoekt beschutting voor de voorspelde storm. Na een windstille periode toch een flinke windvlaag die het skutsje doet schudden.

Vrijdag
Planning: Terug aan wal.
Zeiltocht: stukje zeilen op de Fluessen en later op de motor.
Weer: variabele wind, af en toe een fikse bui, bewolking, zon
Ligplaats: onderweg en terug in Workum

Vandaag op tijd uit de haven om de kampioenschappen niet in de weg te zitten. Met flinke vaart over de Fluessen. Helaas door de draaiende wind en buien niet overal te bezeilen. We zoeken een vaste steiger aan hoger wal en maken alvast schoon schip. Daarna op het gemakje naar Workum. Ondertussen komt de zon weer tevoorschijn. In Workum is de kermis al in volle gang.

We kunnen terugkijken op een heerlijke week, en onze thema’s: vogels kijken, “jullie vogels”, recepten uitwisselen, leven met het tij, “bankzaken”, mooie zonsopkomst en zonsondergang, vallende sterren, tekenen.

Sandra

Geen reacties

Geef een reactie