Wad weekend Pinksteren 2018

Zeilen met Vriendschap

Wad weekend Pinksteren 2018

Pinksteren betekend 3 zeildagen en het schip was vol. Simon ( schipper) Elenax2, Luzia, Thomas, Enrieke, Eef en Roos en Aletha (factor 50+) mocht ook mee met de twintigers.

Het tij /weer was gunstig voor een wadden tocht alleen de wind liet het aanvankelijk een beetje afweten. Net voldoende windkracht 2-3 om door de Lorentzsluis te varen. Daarna toch maar even de motor aan om voordat het water op was toch op een mooie zandplaat te komen. We liggen in de nabijheid van een zeehond die met vallend water vissen aan het vangen was gezien het spoor wat hij achterliet aan de oppervlakte. Dat belooft een geultje waar het visnet uitgezet kon worden. En ja hoor, de volgende ochtend met opkomend water maar liefst 8 platvissen in het visnet. 3 kregen pardon en de rest ging in de pan. Maar eerst werden ze aandachtig bestudeert op maaginhoud en organen etc. En gegoogled of het nu een bot, schar of scholletje was. Het water kwam sneller op dan verwacht en al snel spoelden we zondagmorgen richting Harlingen waar we de drukbevaren geul ( deze route tussen Harlingen en Terschelling wordt zeer druk bevaren door zowel beroeps als recreatievaart) oversteken en aan de andere zijde vastlopen onder Griend op 1.20m. Borreltijd!

Op Pinkstermorgen nog voor daglicht om 5:00u anker gehesen en rustig naar de verlichte geul terug gevaren en opgekruisd met opkomende zon en stroom tegen naar het Molenrak. De strekdam Pollendam wordt met vallend water steeds beter zichtbaar met name als je er langs verlijert met de korte slag. Dankzij de sterke bemanning en aanwakkerende wind kracht 4 maken we genoeg voortgang om op zeil de Boontjes te bereiken ( tig keer overstag dat wel). Ontbijt!

De sluiswachter is nog niet helemaal wakker om 07:00u en reageert verbaasd dat we dankzij de mast strijken plots zijn opgedoemd voor zijn sluis en via de marifoon een schutting aanvragen. Hij wijst ons de kleine sluis toe. Op het IJsselmeer gaan we voor anker om slaap in te halen. Rond 12:00 weer op weg naar Workum. Genieten van de zon/ wind en morgen pas weer aan het werk.

Aletha

Geen reacties

Geef een reactie