Vaarkalender

mrt
10
za
Klussen @ Scheepswerf Nieko
mrt 10 – mrt 11 hele dag
mrt
17
za
Klussen @ Scheepswerf Nieko
mrt 17 – mrt 18 hele dag
mrt
24
za
Klussen @ Scheepswerf Nieko
mrt 24 – mrt 25 hele dag
mrt
30
vr
Optuigen en overvaren naar Workum – Open inschrijving – Schipper Martijn @ Scheepswerf Nieko
mrt 30 – apr 2 hele dag
Optuigen en overvaren naar Workum - Open inschrijving - Schipper Martijn @ Scheepswerf Nieko | Franeker | Friesland | Nederland

Goede vrijdag optuigen en daarna varen met schipper Martijn. Hij is als geen ander thuis in de Friese meren en vaarten. Het optuigen is uiteraard niet verplicht. Je kan ook mee als je alleen het paasweekend kan!

apr
7
za
Weekendje Friese meren – Open inschrijving – Schipper Rob @ Friese meren
apr 7 – apr 8 hele dag
Weekendje Friese meren - Open inschrijving - Schipper Rob @ Friese meren | Workum | Friesland | Nederland

Weekenden met Vriendschap zijn kort maar hevig. Je hebt het gevoel dat je een week bent weg geweest.

Actief meezeilen

In onze weekenden zeilen we zo veel mogelijk en varen we zo min mogelijk op de motor. We houden van de ambacht van het varen, liefst zonder elektronische hulpmiddelen. We besteden veel tijd aan de kneepjes van het varen, het navigeren. We houden ons bezig met knopen en steken, willetjes maken en zelfs zeilnaaien. Soms is één van de gasten dagschipper. Dat wordt altijd als heel leerzaam ervaren. We willen graag onze kennis en ervaring overdragen op een informele en gemoedelijke manier. Vraag de schipper over alles wat je wilt leren. Neem initiatief en ontwikkel jezelf. ’s Avonds zitten we rond de kachel en koken we met zijn allen. Meestal wordt dit een culinair hoogstandje.

Friese meren – Súdwesthoeke

Dit weekend varen we vanuit onze thuishaven Workum. Dit biedt ons de mogelijkheid om de Friese meren op te gaan. In het vroege voorjaar is het er lekker stil en kun je genieten van de weidse vergezichten. Het is prachtig om in de voorjaar op het Hofmeer wakker te worden en de de wulpen te horen roepen.

Plezier

Het plezier staat hoe dan ook altijd voorop. Alles is vrijwillig. Als je wilt mag je aan alle zeilactiviteiten meedoen, als je niet wilt, geniet je gewoon alleen van het zeilen. Aan koken, schoonmaken, opruimen doen we natuurlijk wel allemaal mee. Als je meer wilt weten kun je ons logboek eens naslaan op de meezeilweekenden!

Reserveren en informatie

Als je zin hebt om eens mee te gaan met dit zeilavontuur, reserveer dan een kooi aan boord. Zie ook onze vaarkalender en tarieven.

apr
13
vr
Trainingsweekend platbodemzeilen – Open inschrijving – Schippers Martijn en Peter @ Friese meren en IJsselmeer
apr 13 – apr 15 hele dag
Trainingsweekend platbodemzeilen - Open inschrijving - Schippers Martijn en Peter @ Friese meren en IJsselmeer | Workum | Friesland | Nederland

We geven op Vriendschap ook zeiltraining voor platbodems. Een platbodem zoals een skûtsje stelt heel specifieke eisen aan de schipper en de bemanning. Vriendschap is net klein genoeg om nog makkelijk hanteerbaar te zijn en groot genoeg om serieus te leren platbodemzeilen.

Binnenwater

Met een kleine groep varen we dit weekend op binnenwater. We bekwamen ons samen met de opstappers verder in aanleggen en wegvaren op het zeil, bomen, navigeren, anticiperen, man overboord, vaarreglement, knopen en splitsen. De deelnemers zijn afwisselend oefenschipper en bemanning onder begeleiding van de enige ‘echte’ schipper. Aan het einde van het weekend of de week kan het team het schip zelfstandig met en zonder motor veilig over het binnenwater loodsen.

Leerdoelen Schippers

Je vorderingen kun je bijhouden in ChecklistBoekje_schippers

 

apr
22
zo
Zeilweekend – Open inschrijving – Schipper Bernard @ Friese meren en IJsselmeer
apr 22 hele dag
Zeilweekend - Open inschrijving - Schipper Bernard @ Friese meren en IJsselmeer | Workum | Friesland | Nederland

<p class=”intro”>Weekenden met Vriendschap zijn kort maar hevig. Je hebt het gevoel dat je een week bent weg geweest.</p>

<h3>Actief meezeilen</h3>
Dit weekenden zeilen we zo veel mogelijk en varen we zo min mogelijk op de motor. We houden van de ambacht van het varen, liefst zonder elektronische hulpmiddelen. We besteden veel tijd aan de kneepjes van het varen, het navigeren. We houden ons bezig met knopen en steken, willetjes maken en zelfs zeilnaaien. Soms is één van de gasten dagschipper. Dat wordt altijd als heel leerzaam ervaren. We willen graag onze kennis en ervaring overdragen op een informele en gemoedelijke manier. Vraag de schipper over alles wat je wilt leren. Neem initiatief en ontwikkel jezelf. ’s Avonds zitten we rond de kachel en koken we met zijn allen. Meestal wordt dit een culinair hoogstandje.
<h3>Friese meren – Súdwesthoeke</h3>
De meeste weekenden varen we vanuit onze thuishaven Workum. Dit biedt ons de mogelijkheid om de Friese meren op te gaan. Vooral in het vroege voorjaar en het najaar is het er lekker stil en kun je genieten van de weidse vergezichten. Het is prachtig om in de herfst op het Hofmeer wakker te worden en de koeien te zien in de mist. Het lijkt of ze dan geen poten hebben.

<h3>IJsselmeer</h3>
Vanuit Workum is het heel IJsselmeer goed bevaarbaar. We kunnen dan de voormalige Zuiderzeehavens aandoen of ankeren op een stil plekje voor de Friese kust. Varen op het IJsselmeer biedt veel ruimte en mogelijkheden. En als je wilt leren navigeren, dan zijn de omstandigheden daarvoor ideaal.
<h3>Waddenzee</h3>
Als tij en wind gunstig zijn kunnen we vanuit Workum zelfs het Wad op. Bij goede omstandigheden is een retour Vlieland of De Cocksdorp zelfs mogelijk. Dat zijn dan wel lange zeildagen, maar de beloning is ook groot. Zaterdagmorgen nog in Workum, zondagavond al op een terrasje in de Dorpstraat op Vlieland.
<h3>Bemanning</h3>
De samenstelling van de bemanning is elk weekend weer anders. De meeste mensen komen alleen, soms met zijn tweeën. We hebben alle leeftijdscategorieën aan boord, van 16 tot 65, zowel mannen als vrouwen. Doordat je 2 dagen intensief met elkaar optrekt en echt samen wat beleeft ontstaan er leuke en bijzondere groepsprocessen.
<h3>Plezier</h3>
Het plezier staat hoe dan ook altijd voorop. Alles is vrijwillig. Als je wilt mag je aan alle zeilactiviteiten meedoen, als je niet wilt, geniet je gewoon alleen van het zeilen. Aan koken, schoonmaken, opruimen doen we natuurlijk wel allemaal mee. Als je meer wilt weten kun je ons logboek eens naslaan op de <a href=”http://www.zeilenmetvriendschap.nl/berichten/activiteiten/weekenden/”>meezeilweekenden</a>!
<h3>Reserveren en informatie</h3>
Als je zin hebt om eens mee te gaan met dit zeilavontuur, <a href=”mailto:coby@zeilenmetvriendschap.nl”>reserveer</a> dan een kooi aan boord. Zie ook onze <a title=”Vaarkalender” href=”http://www.zeilenmetvriendschap.nl/vaarkalender/”>vaarkalender</a> en <a href=”http://www.zeilenmetvriendschap.nl/praktische-informatie/tarieven-en-betalingen/” target=”Tarieven”>tarieven</a>.

apr
24
di
Overvaren naar Den Oever – Open inschrijving – Schipper Rob @ IJsselmeer en Waddenzee
apr 24 – apr 25 hele dag
Overvaren naar Den Oever - Open inschrijving - Schipper Rob @ IJsselmeer en Waddenzee | Workum | Friesland | Nederland

Overvaren vanuit Workum met schipper Rob. Als het weer een beetje meewerkt gaan we over de Waddenzee om de eerste jonge grijze zeehonden te spotten!

apr
26
do
Zachtebed-race 2018 – Schipper Bernard @ Waddenzee
apr 26 – apr 28 hele dag
Zachtebed-race 2018 - Schipper Bernard @ Waddenzee | Den Oever | Noord-Holland | Nederland

De Zachtebedrace is een fantastisch evenement over meerdere dagen. Er wordt dag en nacht doorgezeild om zoveel mogelijk punten te halen. Tenminste zolang er water is en niet te veel stroom tegen. Het is een heel gepuzzel om rekening houdend met wind en getij en zonder elektronische hulpmiddelen overal te komen waar je wil en ook nog op tijd terug te zijn!

apr
30
ma
Rondje Noord-Holland – Open inschrijving – Schipper Martijn @ Noord-Holland
apr 30 – mei 6 hele dag
Rondje Noord-Holland - Open inschrijving - Schipper Martijn @ Noord-Holland | Den Oever | Noord-Holland | Nederland

Met schipper Martijn een rondje door Noord-Holland. Veel zeilen, bomen en jagen om te genieten van de mooiste vaarten tussen de Hollandse polders. Jullie zullen deze week eindigen in Workum.