Vaarkalender

jun
14
do
Oerol- droogvallen voor Terschelling @ Seeryp, Terschelling
jun 14 – jun 23 hele dag
Oerol- droogvallen voor Terschelling @ Seeryp, Terschelling

Oerol beleven vanaf het skutsje, het heeft iets dubbels. Enerzijds de wereld van het straattheater, het ’s ochtends vroeg in de rij liggen, de voorstellingen, swingen op de Betonning. En ook kun je je terugtrekken op de rust van het scheepje, voor anker/drooggevallen op de rede van Striep, vlakbij Westerkeyn, het hart van Oerol. Je moet dan natuurlijk wel aan boord zien te komen met laag water lopend over het wad, of met hoog water, wie is de pineut om het bijbootje te halen? Of wachten we nog een paar uur tot het water nog wat gezakt is? Het is niet altijd handig, maar wel je kunt het ook zo zien dat je twee vakanties in één krijgt! Afhankelijk van wie wanneer kan, varen we donderdag 14 of vrijdag 15 Juni van Workum naar Terschelling, en blijven daar de hele week liggen. Zaterdag 23 en/of zondag 24 varen we terug naar Workum. Je kunt intekenen voor een weekend, een week, of de volle negen dagen (tweede weekend is dan gratis!). Als er voldoende ruimte is, kun je ook intekenen voor losse overnachtingen (40€pppn). Bel met schipper Bernard wanneer je vragen hebt, aanmelden gewoon bij Coby.

jun
30
za
Zeilweekend – Open inschrijving – Schipper Rob @ Friese meren, IJsselmeer en Waddenzee
jun 30 – jul 1 hele dag
Zeilweekend - Open inschrijving - Schipper Rob @ Friese meren, IJsselmeer en Waddenzee | Workum | Friesland | Nederland

Weekenden met Vriendschap zijn kort maar hevig. Je hebt het gevoel dat je een week bent weg geweest.

Actief meezeilen

In dit weekend zeilen we zo veel mogelijk en varen we zo min mogelijk op de motor. We houden van de ambacht van het varen, liefst zonder elektronische hulpmiddelen. We besteden veel tijd aan de kneepjes van het varen, het navigeren. We houden ons bezig met knopen en steken, willetjes maken en zelfs zeilnaaien. Soms is één van de gasten dagschipper. Dat wordt altijd als heel leerzaam ervaren. We willen graag onze kennis en ervaring overdragen op een informele en gemoedelijke manier. Vraag de schipper over alles wat je wilt leren. Neem initiatief en ontwikkel jezelf. ’s Avonds zitten we rond de kachel en koken we met zijn allen. Meestal wordt dit een culinair hoogstandje.

Friese meren – Súdwesthoeke

De meeste weekenden varen we vanuit onze thuishaven Workum. Dit biedt ons de mogelijkheid om de Friese meren op te gaan. Vooral in het vroege voorjaar en het najaar is het er lekker stil en kun je genieten van de weidse vergezichten. Het is prachtig om in de herfst op het Hofmeer wakker te worden en de koeien te zien in de mist. Het lijkt of ze dan geen poten hebben.

IJsselmeer

Vanuit Workum is het heel IJsselmeer goed bevaarbaar. We kunnen dan de voormalige Zuiderzeehavens aandoen of ankeren op een stil plekje voor de Friese kust. Varen op het IJsselmeer biedt veel ruimte en mogelijkheden. En als je wilt leren navigeren, dan zijn de omstandigheden daarvoor ideaal.

Waddenzee

Als tij en wind gunstig zijn kunnen we vanuit Workum zelfs het Wad op. Bij goede omstandigheden is een retour Vlieland of De Cocksdorp zelfs mogelijk. Dat zijn dan wel lange zeildagen, maar de beloning is ook groot. Zaterdagmorgen nog in Workum, zondagavond al op een terrasje in de Dorpstraat op Vlieland.

Bemanning

De samenstelling van de bemanning is elk weekend weer anders. De meeste mensen komen alleen, soms met zijn tweeën. We hebben alle leeftijdscategorieën aan boord, van 16 tot 65, zowel mannen als vrouwen. Doordat je 2 dagen intensief met elkaar optrekt en echt samen wat beleeft ontstaan er leuke en bijzondere groepsprocessen.

Plezier

Het plezier staat hoe dan ook altijd voorop. Alles is vrijwillig. Als je wilt mag je aan alle zeilactiviteiten meedoen, als je niet wilt, geniet je gewoon alleen van het zeilen. Aan koken, schoonmaken, opruimen doen we natuurlijk wel allemaal mee. Als je meer wilt weten kun je ons logboek eens naslaan op de meezeilweekenden!

Reserveren en informatie

Als je zin hebt om eens mee te gaan met dit zeilavontuur, reserveer dan een kooi aan boord. Zie ook onze vaarkalender en tarieven.

jul
7
za
Bloot zeilen op het Wad – Open inschrijving – Schipper Rob @ Waddenzee
jul 7 – jul 13 hele dag
Bloot zeilen op het Wad - Open inschrijving - Schipper Rob @ Waddenzee | Lauwersoog | Groningen | Nederland

Het waddengebied is één van de plekken in Nederland met de meeste zon. Het is bovendien het gebied met meest uitgebreide naaktstranden. En op de Waddenzee waan je je helemaal alleen.

Alles in de wind

We organiseren in 2018 weer een blote wadweek. Bloot varen op het Wad is genieten van getij, zon, wind, speuren naar zeehonden en vogels, naar het strand op de eilanden wandelen, en als het weer het toelaat, natuurlijk bloot, oesters zoeken, lekker koken en bovenal prachtig zeilen. Door de geringe diepgang is vrijwel het gehele wad goed bevaarbaar. We komen op plekken waar je geen andere schepen aantreft. De sfeer aan boord is ongedwongen. Verslagen van afgelopen jaren kun je vinden in het logboek. Nu maar hopen op mooi weer! Als je meer wilt weten kun je ons logboek eens naslaan op de naturistische weken! Rob is dit jaar weer de schipper van dienst.

Meezeilen

Als je zin hebt om eens mee te gaan met dit zeilavontuur, reserveer dan een kooi aan boord. Zie ook onze vaarkalender en tarieven.

jul
21
za
Natuurbeleving op het Wad – Open inschrijving – Schipper Bernard @ Waddenzee
jul 21 – jul 27 hele dag
Natuurbeleving op het Wad - Open inschrijving - Schipper Bernard @ Waddenzee | Lauwersoog | Groningen | Nederland

Een zwerftocht over de Waddenzee: beleef de elementen intens, met al je zintuigen wijd open. We varen waar de wind, het getij, de stroming en onze wensen ons brengen. In deze speciale week geven we bewust aandacht aan de ruimte, de stilte en haar geluiden, het ritme van de getijden, van de zon en de maan, het dieren en plantenleven. Zo zullen we voor regelmatig droogvallen op een zandbank. Wie weet komen nieuwsgierige zeehonden naar ons toe gezwommen en maken wij een wandeltocht over de zandbanken en op een Waddeneiland dat we met eb kunnen bereiken. Zonsopgang en zonsondergang bewust in stilte aanschouwen, geven onze dagen een natuurlijk ritme.

Op bepaalde momenten zal Agnes Meijs, natuurbelevingsgids, specifieke activiteiten aanbieden om de ervaringen te verdiepen en ons uitnodigen onze ervaringen met elkaar te delen. In deze week kiezen we voor verstilling, vertraging, bewust waarnemen, verwondering en verbinding tussen ons, de natuur en onze metgezellen.Praktisch gezien betekent dat ook dat we in afstemming soms tijdens het eten of varen niet zullen praten (op de noodzakelijke instructies van de schipper na!) en dat we onze mobieltjes (tijdelijk) uitschakelen. Ook fysiek mogen we genieten van zwemmen of zonnen aan dek, al dan niet in je blootje . Voel je daarin vrij met respect naar anderen.

Je hoeft geen zeilervaring te hebben, en als je belangstelling hebt, er is tijd om te leren zeilen en sturen en daarbij te ervaren hoe de boot op wind en stroming reageert. Neem vooral je nieuwsgierigheid mee en je verrekijker. Aan boord zijn een aantal natuurboeken aanwezig. Na verloop van tijd voel je je een onderdeel van de Waddenzee worden en wie weet wat er dan naar boven borrelt aan waardering voor dit prachtige gebied en wat je als ervaring meeneemt naar huis.

jul
28
za
Waddenzeilweek – Open inschrijving – Schipper Martijn @ Waddenzee
jul 28 – aug 3 hele dag
Waddenzeilweek - Open inschrijving - Schipper Martijn @ Waddenzee | Lauwersoog | Groningen | Nederland

Onze wadzeiltochten zijn fantastische evenementen. Je kunt bijna niet dichter bij de natuur leven dan op Vriendschap op het Wad.

Genieten op het Wad

Het Wad is Nederlands mooiste en stilste natuurgebied. Vriendschap past door zijn eenvoud uitstekend in dat overweldigende gebied. Varen op het Wad is genieten van getij, zon, wind en zee, speuren naar zeehonden en vogels, naar het strand op de eilanden, wandelen door de duinen, vissen vangen, oesters zoeken, lekker koken en bovenal prachtig zeilen. Door zijn geringe diepgang is vrijwel het gehele Wad goed bevaarbaar voor Vriendschap. We komen op plekken waar je geen andere schepen aantreft. Als je meer wilt weten kun je ons logboek eens naslaan op de wadweken!

Individueel

Net als al bij onze activiteiten richten we ons niet op gezelschappen die het schip afhuren. We vinden het leuk als we kunnen varen met een grote diversiteit. Dus singles, stellen, kleine groepjes vrienden zijn meer dan welkom om zich aan te melden!

Meezeilen naar de Eilanden

We doen altijd enkele eilanden aan zoals Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Meestal landen we op rustige plekken en eigenlijk nooit in drukke havens. Bij laag water kun je dan naar het schip lopen. Bij hoog water gebruiken we de Leukothea.

Waar opstappen

Opstappen gaat in overleg met de schipper. Dat kan zijn de haven van Harlingen, Lauwersoog, Delfzijl of een haven aan de Friese kust. We hebben voor een wadweek geen vastomlijnd plan. We laten ons leiden door de windrichting, het getij, onze zin om te varen of juist te wandelen of te vissen. We proberen altijd wel een plek te vinden waar je met het openbaar vervoer kunt komen.

Meezeilen

Als je zin hebt om eens mee te gaan met dit zeilavontuur, reserveer dan een kooi aan boord. Zie ook onze vaarkalender en tarieven.

aug
4
za
Waddenweek voor vogelaars – Open inschrijving – Schipper Peter @ Waddenzee
aug 4 – aug 10 hele dag
Waddenweek voor vogelaars - Open inschrijving - Schipper Peter @ Waddenzee | Lauwersoog | Groningen | Nederland

Wind en getij sturen ons fraaie platbodem-scheepje van zandplaat naar eiland. We vallen gewoon droog op rustige plaatsen. We overnachten bijna nooit in havens. Wat we zien wordt bepaald door de wind, eb en vloed , waar we droogvallen. Natuurlijk gaan we vogels spotten. Er is een ongelooflijke vogelrijkdom dat af en aan fladdert, foeragerend, broedend en kwetterend.

Meezeilen

Als je zin hebt om eens mee te gaan met dit zeilavontuur, reserveer dan een kooi aan boord. Zie ook onze vaarkalender en tarieven.

 

aug
27
ma
Vracht varen voor “Into the Great Wide Open” – Open inschrijving – Schipper Bernard @ IJsselmeer en Waddenzee
aug 27 – sep 2 hele dag
Vracht varen voor "Into the Great Wide Open" - Open inschrijving - Schipper Bernard @ IJsselmeer en Waddenzee | Workum | Friesland | Nederland

Het begon vorig jaar met een oproepje van men who sail

Gezocht: een zeilend vrachtschip! Voor vracht van Adam naar Vlieland, 23 tm 26 augustus. Uiteraard tegen vergoeding. Wie kan of weet iemand?

“Men who sail” bestaat uit een groep mensen die zich inzet voor een beter milieu. Dit doen ze door voor evenementen en festivals goederen zeilend op de plaats van bestemming te brengen. Zo maken we alle bezoekers duidelijk dat het betreffende evenement of festival duurzaam bezig is en nadenkt over het milieu. Reken maar dat Vriendschap met naar schatting 4 ton lading 10cm dieper ligt.

 

 

 

sep
8
za
Zeilweekend – Open inschrijving – Schipper Wouter @ Friese meren, IJsselmeer en Waddenzee
sep 8 – sep 9 hele dag
Zeilweekend - Open inschrijving - Schipper Wouter @ Friese meren, IJsselmeer en Waddenzee | Workum | Friesland | Nederland

Weekenden met Vriendschap zijn kort maar hevig. Je hebt het gevoel dat je een week bent weg geweest.

Actief meezeilen

In dit weekend zeilen we zo veel mogelijk en varen we zo min mogelijk op de motor. We houden van de ambacht van het varen, liefst zonder elektronische hulpmiddelen. We besteden veel tijd aan de kneepjes van het varen, het navigeren. We houden ons bezig met knopen en steken, willetjes maken en zelfs zeilnaaien. Soms is één van de gasten dagschipper. Dat wordt altijd als heel leerzaam ervaren. We willen graag onze kennis en ervaring overdragen op een informele en gemoedelijke manier. Vraag de schipper over alles wat je wilt leren. Neem initiatief en ontwikkel jezelf. ’s Avonds zitten we rond de kachel en koken we met zijn allen. Meestal wordt dit een culinair hoogstandje.

Friese meren – Súdwesthoeke

De meeste weekenden varen we vanuit onze thuishaven Workum. Dit biedt ons de mogelijkheid om de Friese meren op te gaan. Vooral in het vroege voorjaar en het najaar is het er lekker stil en kun je genieten van de weidse vergezichten. Het is prachtig om in de herfst op het Hofmeer wakker te worden en de koeien te zien in de mist. Het lijkt of ze dan geen poten hebben.

IJsselmeer

Vanuit Workum is het heel IJsselmeer goed bevaarbaar. We kunnen dan de voormalige Zuiderzeehavens aandoen of ankeren op een stil plekje voor de Friese kust. Varen op het IJsselmeer biedt veel ruimte en mogelijkheden. En als je wilt leren navigeren, dan zijn de omstandigheden daarvoor ideaal.

Waddenzee

Als tij en wind gunstig zijn kunnen we vanuit Workum zelfs het Wad op. Bij goede omstandigheden is een retour Vlieland of De Cocksdorp zelfs mogelijk. Dat zijn dan wel lange zeildagen, maar de beloning is ook groot. Zaterdagmorgen nog in Workum, zondagavond al op een terrasje in de Dorpstraat op Vlieland.

Bemanning

De samenstelling van de bemanning is elk weekend weer anders. De meeste mensen komen alleen, soms met zijn tweeën. We hebben alle leeftijdscategorieën aan boord, van 16 tot 65, zowel mannen als vrouwen. Doordat je 2 dagen intensief met elkaar optrekt en echt samen wat beleeft ontstaan er leuke en bijzondere groepsprocessen.

Plezier

Het plezier staat hoe dan ook altijd voorop. Alles is vrijwillig. Als je wilt mag je aan alle zeilactiviteiten meedoen, als je niet wilt, geniet je gewoon alleen van het zeilen. Aan koken, schoonmaken, opruimen doen we natuurlijk wel allemaal mee. Als je meer wilt weten kun je ons logboek eens naslaan op de meezeilweekenden!

Reserveren en informatie

Als je zin hebt om eens mee te gaan met dit zeilavontuur, reserveer dan een kooi aan boord. Zie ook onze vaarkalender en tarieven.

okt
20
za
Strontrace 2018 – Schipper Peter @ Workum sluis
okt 20 – okt 26 hele dag

We doen ook in 2018 uiteraard weer mee aan de Strontrace.