Trainingsweekend IRER 21/22 april 2012

Zeilen met Vriendschap

Trainingsweekend IRER 21/22 april 2012

Aan boord: Bernard en Martijn (gastschipper), Yoram, Jesper, Simon, Louisa, Cornelis, Aletha

Overvaren van Workum naar Nederland

Cornelis is de eerste aanmelding die via Google search de  In Rep en Roer website had gevonden. Louisa en Cornelis waren nieuw aan boord van een skutsje, maar niet geschikt als DDS, dat bleek al snel, want beide hadden enige zeilervaring.  Martijn was gevraagd als trainingsschipper  en hij wierp zich tevens op als domme deelnemer simulant voor de schippers in opleiding IRER.
Met grijze hemel en regen buien boomden we weg uit Workum. Voortdurend kreeg een andere schipper de leiding over de bemanning: kaart lezen, plan trekken, heldere uitleg en instructies geven en vooral overzicht houden was het leerdoel. Maar ook altijd een alternatief vooraf bedenken, wat als….de wind draait.. wat als de brug niet op tijd opengaat… wat als je aan lager wal geraakt… Oeps! Er zit ook nog een 3e dimensie aan een schip; nl een 13 meter hoge mast. Schipper worden valt nog niet mee.

Martijn had een aantal leuke opdrachten in petto; varend aanleggen aan een willekeurig steigertje bij … ( Jesper en Simon);  schip vastlopen op het strandje (Louisa), man over boord- stootwil  op open water ( Simon), de brug en sluis met tegenwind (Yoram). Jaagploeg op de wal ( Simon). Mast strijken en hijsen (iedereen). Elke manouvre werd nabesproken. Maar het hoogtepunt was toch wel het met z’n allen prutsen in een klein vaartje met 3m killend grootzeil hoog aan de wind. Om de moeilijkheidsgraad nog wat te vergroten af en toe een luwte of een pijp of praam; alsof het vaartje nog niet smal genoeg was.

Gelukkig liet Nederland (gehucht iets ten noorden van Blokzijl) zich weer van zijn mooiste kant zien, rustig bomend in het avondzonnetje kwamen we onder het lage bruggetje door. Ooievaar op z’n nest en een begroeting van kwakende eendjes. Het was weer prachtig voorjaar, bedankt boer Jacob, dat we daar elk jaar weer mogen liggen het weekend voor de mattenschippersrace.

Aletha

Geen reacties

Geef een reactie