Natuurwadweek 3t/m 9 augustus

Zeilen met Vriendschap

Natuurwadweek 3t/m 9 augustus

Al heel wat jaren vaart De Vriendschap een natuurwadweek waarbij er natuurlijk gezeild wordt, maar er ook veel gekeken en verteld wordt over de natuur. Dat vind je op het wad letterlijk voor het oprapen! Er was deze week speciale aandacht voor het ontstaan van waddeneilanden, wadbodem met al het dierenleven, vele vogels die hier weer van eten én natuurlijk zeehonden. Deze natuurwadweek aan boord: Coby, Rutger, Tineke, Henk,  Paul, Inge, Barbara,Vivienne.

We zijn in Harlingen gestart nadat Nieko had onze motor tip-top in orde had gemaakt: super Nieko! Via het wantij en nog twee tijdjes over naar Ameland. Prachtig op het Pinkenwad gelegen en veel prachtige vogels gezien o.a. kanoet, wulp, scholekster, lepelaar, groenpootruiter. Van Pinkenwad naar Nes ‘gegleden’, prachtig zonning weer. Terwijl in heel Nederland het kwik boven de 35 C was zochten wij de verkoeling in de zee bij Nes… de wind was helemaal weggezakt dus anker er in en zwemmen/spelen maar in ‘t water snel voordat het water weer vertrokken is! In de vele jaren dat ik zeil heb ik nog nooit meegemaakt dat het schaduwdoek over de giek getrokken werd. Nu dus wel; het was ondraaglijk mooi warm weer. En bij Nes ook veel natuur: behalve veel rosse grutto’s en steenlopers ook véél oesters en mosselen…. natuur kun je eten. Op het voordek hebben we met elkaar heerlijk oesters gegeten. Boek over oesters er bij gepakt (er is in de natuurwadweek een mooi bibliotheekje aan boord met natuurboeken) en een van ons begon voor te lezen over oesterwedstrijden… ongelooflijk hoe snel die profs oesters kunnen openen… we hebben de onze als ‘slow-food’opengemaakt en ze smaakten uitstekend… en nog veel beter met een proseccootje erbij. Die ‘boodschappen-club’ had zijn werk uitstekend gedaan.

‘Glijden onder Ameland door’

De volgende de dag langs de ‘naamloze plaat’ tussen Terschelling en Ameland. We hebben deze plaat omgedoopt tot ‘Robbenplaat’; we zagen wel 208… of waren het 209 zeehonden op de plaat, met veel jonkies. Die avond een avondcruise gemaakt onder de Boschplaat door… zo prachtig bij donkerrood ondergaande zon. SUPER! Op Terschelling is er door een groepje een heerlijke wandeling naar Oosterend gemaakt. Coby heeft iedereen als ‘veervrouwe’ met de Leukothea aan de wal gezet (en ze kwam terug waden door ondiep water). Die avond heeft Vivienne tijdens de borrel (ik verzin dit niet) het bodemleven aan boord gebracht door o.a. wadkreeftjes en wadslakjes op borden in de kajuit te brengen. Nee niet om te eten dit keer, maar om te bestuderen. Van daar via Vlieland naar Harlingen terug gezeild.

De ‘Robbenplaat’

We vonden het helemaal een all-inclusive week. All-inclusive: sunset-eveningcruise, zeebanket, superzeilweer, mooie verhalen over natuur op het wad, veel mooie (vogel)soorten, een super-bemanning én inclusive… elke avond captains-dinner.
Kortom: Wad is natuur? Wad is all-inclusive-natuur! Het was een TOP-week!

Vivienne

Geen reacties

Geef een reactie