30 april 2016 Mattenschippersrace

Zeilen met Vriendschap

30 april 2016 Mattenschippersrace

Aan boord: Bernard, Peter, Martijn, Simon, Maaike, Coby, Antonin, Aletha, Chardonne,

De week voorafgaande aan de wedstrijd is het weer koud met regen en hagelbuien. Maar zodra het startschot klinkt schijnt de zon de hele dag. Windkracht 2-4 en de temperatuur loopt op tot een heerlijk dagje varen. We konden nog wel een handje extra gebruiken en Chardonne werd door de wedstrijdleiding bij ons ingedeeld. Top! Bij loting start Vriendschap als laatste. Minder top!

De Mattenschippersrace is een zeilwedstrijd voor traditionele zeilende vrachtschepen en voert de deelnemers vanuit Blokzijl door de kop van Overijssel. Dit jaar ging de route tegen de klok in: via Vollenhove, Kadoelen en Genemuiden naar Zwartsluis. En vandaar terug via Beukerssluis, Blauwe Hand, Beulakerwiede, Jonen en het Giethoornse Meer.

Nat pak

De voordekkers zijn prima op elkaar ingespeeld en de acties lopen soepel. Aletha mag de hele wedstrijd aan het roer staan, best inspannend, ook al hoef je niet te jagen. De kleinere niet-wedstrijd skûtsjes blijven dicht bij elkaar. Soort van haasje over.  Coby haalt het matje op in Zwartsluis, hopelijk komt het binnenkort goed van pas. Als we Zwartsluis uitvaren manoeuvreert er plots een zware klasse schip dwars in de vaart. Het is krap, maar we komen er zonder aanvaring goed weg. De sluiswachter kijkt tevreden toe als hij zijn Beukersluis tot op de laatste meter gevuld heeft. Rutger met de Nooitgedacht weet zich er nog net bij te wurmen. Het 3 rijen dik jagen gaat ook goed.  Bij de ingang van de Zwarte Water laten we net als in voorgaande jaren weer een boom staan in dikke blubber. Terug kost tijd, maar het lukt om de boom weer op te pakken. Gelukkig hoeven we niet te water. Even verderop zien we  5 bemanning van de zware klasse schip dapper de sloot in springen om naar de overkant te waden en verder te jagen. De laatste van de 5 jagers twijfelt nog maar ziet geen andere uitweg en springt er achteraan. Applaus voor die jongens en meisjes!

Zeilend door de finish. In opperbeste stemming nemen we te snel afscheid van het scheepje en de dag. Er wacht ons een 50 jarige feestje in Arnhem van Vief waar we ook bij willen zijn. Lekker gedanst om de verzuurde spieren weer te ontspannen.

Aletha

Uitslag Mattenschippersrace 2016

 1. Bas Krom met skûtsje Verwisseling; finishtijd 16.29 uur (gestart om 9.30 uur)
 2. Johannes Hobma met Dankbaarheid
 3. Daan van der Meer met Tiid sil it leere
 4. Rutger van Slobbe met Nooitgedacht
 5. Bart Nefkens met Jonge Popke
 6. Bernard van Hemert met Vriendschap
 7. Niels de Boer met Rust na arbeid
 8. Aart te Velde en Ciel de Smet met Dageraad (winnaar zware klasse, finishtijd 18.15 uur, gestart 7.45 uur)
 9. Yvonne Verstraeten met Disponibel
 10. Jan Vriesinga met Catharina Anna
 11. Hugo van Aalderen met Karin
 12. Jos ten Zijthof met Freya
 13. Edward Ferguson met Jonge juffer
 14. Bas Dieperink met Watergeus
 15. Patric Booi met Anna Mijntje

Geen reacties

Geef een reactie