Mattenschippersrace 2012

Zeilen met Vriendschap

Mattenschippersrace 2012

Vanuit het mooie voormalige Zuiderzeestadje Blokzijl startte zaterdag de jaarlijkse Mattenschippersrace. Tijdens deze zeilwedstrijd leggen traditionele zeilende vrachtschepen het ‘rondje Zwartsluis’ af door middel van zeilen, bomen en jagen. Wij hadden  als 8e startpositie geloot van de 12 schepen in de lichte klasse (voornamelijk skûtsjes). Anderhalf uur daarvoor waren de 6 schepen in de zware klasse al vertrokken. Een drijfnatte start, maar gelukkig klaarde de lucht rond een uur of half 11 op en wakkerde de wind aan tot windkracht 5!

Op de Beulaken Wijde, hadden we al heel wat scheepjes voorbij gelopen, cq geboomd en gejaagd en lagen we als 4e in het veld! Met een stevige bries hard naar de overkant,  waar de brugwachter mooi op tijd draaide voor het aanstormende scheepje.

het aanstormende scheepje

Op de passantensteiger van de jachthaven van Zwartsluis kon een mat worden opgepikt, beschikbaar gesteld door hoofdsponsor Interfloor. De halfwinder (met windkracht 5) na de sluis bleek ook een goede zet, we liepen plots uit op de Dankbaarheid. Bij Vollenhove werd er strak opgekruisd en mochten we zeilend door de brug. De brugwachter keek ff de andere kant op.

bedankje voor de fantastische brugwachter

Nu alleen nog de mast strijken en met de jaagploeg op de wal trekken om de concurrentie voor te blijven.

de jaagploeg

Om 15:45 finish bij het steigertje en vervolgens boomden wij uur de havenkom van Blokzijl weer binnen onder luid applaus, want: we zijn 1e geworden!!

hierna klein deukje gevaren in de koninklijke sloep van de organisatie-sorry

Na de verrukkelijke borrelhapjes en jaarlijks soep van Antonin vierde de bemanning tot diep in de nacht feest in het cafe van Ens.

Vlootvoogd Hoekstra kon ‘s avonds de verdiende winnaar Bernard van Hemert de begeerde wisselprijs overhandigen: een uit de kluiten gewassen vaarboom van zo’n twee meter. Op die vaarboom staan alle namen gegraveerd van de winnaars en de vlootvoogden sinds de eerste race in 1996 werd gehouden.
Aletha

Geen reacties

Geef een reactie