Einde warme zomer wadweekend 31 aug 2019

Zeilen met Vriendschap

Einde warme zomer wadweekend 31 aug 2019

Aan boord: Antonin ( schipper), Aletha, Bert-Jan, Arjan en Jitske

Op vrijdag avond net voor het donker aan boord. Rob komt nog laat de fok brengen, de noodreparatie (klein scheurtje onderaan) zit er nog in, maar zonder fok kom je nergens.

De meeste voorkeursstemmen gaan naar tocht over de Waddenzee. De weersvoorspelling is gunstig maar dan wel vroeg op want om 10:30 is het HW Kornwederzand.

Zaterdagochtend om 08:00 bij supermarkt boodschappen, water tanken en schip gereed maken voor vertrek. Met 5 bemanning die allemaal al eerder hebben meegevaren zijn we compleet en om 09:15 (nog voor de koffie!) gooien we los.

Zonnig, warm en voor de wind 3 Bft relaxed naar de Afsluitdijk. Toch maar een half uur motoren om op tijd te schutten voor ebstroom na de sluis. Er wordt op verschillende tijdstippen hardop gerekend op het achterdek over het verwachte verval volgens de HP33 gecombineerd met de voortgang van 2.9 knopen course over ground van de app van Arjan. We besluiten voor de zekerheid toch weer de motor bij te zetten in het Zuidoostrak. Bij het begin van de ondiepte en de kritische boei ZR 23 pijlen we echter nog ruim voldoende water (1.20m), dat was dus ook zonder motor nog haalbaar geweest.  Nu gaan we zeker niet meer vastlopen en kunnen via het Inschot verder zeilen naar het Fransche Gaatje. Of misschien zelfs nog verder doorvaren naar Terschelling?

Om 17:00 wordt de knoop doorgehakt om vast te lopen onder de Richel om nog even te kunnen zwemmen en poedelen in het verrassend warme zeewater. Badend in een poeltje worden we van heel dichtbij gade geslagen door een zeemeeuw op het zanddrempeltje. Op ooghoogte liggend lijkt ze nog groter met daarachter Vriendschap. Jammer dat ik geen fototoestel bij de hand heb.

Er komt weer allemaal lekkers uit de bank en het kombuis tevoorschijn en de tripel biertjes smaken er goed bij. Chillen tot zonsondergang of toch niet… De wind draait van Z naar NW zoals voorspelt. Op het oostelijk wad zien we lichtflitsen in de verte. Plots gaat het schip draaien en keert binnen 5 minuten maar liefst 270 graden met de klok mee. Nu horen we ook muziek van het “ Into the great wide open festival” over het water. En de veerdienst blijft tot ver na zonsondergang heen en weer varen. Net een verlichte taart met kaarsjes.

Na een onrustige nacht liggen we ’s ochtends flink te schommelen op de deining en golven. Snel koffie gezet en anker op. Ontbijten doen we onderweg wel. Nu de wind gedraaid is kunnen we weer met ruime wind terug naar de sluis waar het druk is. Wachten na de brug op de volgende lichting is minder vervelend als je ondertussen lekkere pannenkoeken kunt bestellen in het kombuis. En omdat we vroeg zijn kunnen we ook nog aanleggen aan de wachtsteiger bij het Waddencentrum om de expositie te bekijken.

Het IJsselmeer is prachtig groen en met een lekker windje is het weer volop genieten op weg naar Workum. Bert-Jan stuurt ’t Soal in waar een kitesurfer nog even vlak achterlangs een plastic fles uit het water red. Waaghals of perfecte beheersing van zijn board en kite, de meningen zijn verdeelt.

Als de sluis wachter van Workum om 17:15 weer draait, vraagt hij of wij de kraanlijn los willen maken opdat hij de brug kan sluiten. Het geeft even verwarring voor we begrijpen wat en hoe, want daar heb je wel een baco voor nodig. Weer wat geleerd.

Dank je wel Antonin e.a voor een heerlijk einde zomer weekend

Aletha

Geen reacties

Geef een reactie