De wereld van vandaag

Zeilen met Vriendschap

De wereld van vandaag

Een nieuwe fase in mijn leven begint. Niet dat het allemaal anders wordt of weer nieuw. Daarvoor heb ik in de loop der jaren al het nodige meegemaakt. En aan sommigen zaken ben ik zelfs gewend geraakt. Maar toch. Op mijn leeftijd is het nogal wat. Gelukkig kan ik er nog steeds van genieten. Samen met anderen. Inmiddels heb ik al wat mogen proeven van deze nieuwe fase. Wie had dat allemaal gedacht toen ik in 1910 voor het eerst door het water gleed.

Een nieuwe fase in mijn leven begint. Niet dat het allemaal anders wordt of weer nieuw. Daarvoor heb ik in de loop der jaren al het nodige meegemaakt. En aan sommigen zaken ben ik zelfs gewend geraakt. Maar toch. Op mijn leeftijd is het nogal wat. Gelukkig kan ik er nog steeds van genieten. Samen met anderen. Inmiddels heb ik al wat mogen proeven van deze nieuwe fase. Spannend en uitdagend maar het geeft ook energie. Nieuwe doelen stellen, nieuwe dingen leren, nieuwe ervaringen opdoen en nieuwe avonturen beleven. Anders roest je maar vast. Wie had dat allemaal gedacht toen ik in 1999 voor het eerst aan boord stapte.

Naast meer zorgen en meer tijd die het vraagt, geeft het paradoxaal genoeg ook meer rust. Dat heeft te maken met het feit dat ik vaak per trein reis naar Workum, de huidige thuishaven van de Vriendschap. Een reis van bijna drie uren vanaf Utrecht. Tijd genoeg dus om eindelijk weer eens een boek te lezen. Zoals ‘De wereld van gisteren’ van Stefan Zweig. Als de Vriendschap zelf kon lezen, dan zou zij waarschijnlijk veel herkennen uit haar jonge jaren van wat er in dit boek staat beschreven. Een prachtige reflectie op de onbevangenheid van de wereld en het leven van vóór de beide wereldoorlogen in de vorige eeuw. In de aanloop naar die donkere tijden, wanneer politici de spanningen laten oplopen door de onderlinge verschillen te benadrukken, haalt de schrijver juist als alternatief daarvoor het parool [voor de Europese volkeren] aan van de door hem bewonderde Belgische dichter Emile Verhaeren: Admirez-vous les uns les autres.

Dit parool van waardering en bewondering voor elkaar associeer ik met de wijze waarop de Vriendschap werkte in haar vorige fase. Mijn wens en streven is om dit voort te zetten in haar nieuwe fase.

De wereld van gisteren in De Dolte.

 

Geen reacties

Geef een reactie