5-6 mei 2007

Zeilen met Vriendschap

5-6 mei 2007

Dit jaar de eer gehad om als eerste met het schip op het wad rond te varen samen met Coby, Maarten, Marion en Maaike. Voelde natuurlijk meteen goed. Vertrek uit Herbaijum. Noordenwind, dus zeilend met halve wind door de Koningsbrug. Na de Tsjerk Hiddes-sluizen waait meteen de heerlijke geur van het zilte wad aan boord. Water en gas aangevuld in Harlingen. Doel van het weekend is Terschelling. Logischer zou Vlieland of zelfs Texel zijn geweest want zondag krimpt de wind van noord naar zuidwest. Maar dan wordt het allemaal een beetje teveel voor de wind. Hoog water net na het middaguur. Toch te laat vertrokken om het wantij op de route via het Kimstergat en de Oostmeep tegen de wind in met zekerheid te kunnen halen. Dus met de meute mee langs de Pollendam. Voldoende water om de Pollendam aan de noordzijde te passeren. Lekker rustig. Onder Richel begonnen met kruisen met vele andere zeilschepen. De drukte vraagt continu aandacht en levert 1 keer een spannend moment op dat gelukkig goed afloopt. Als eerste zeilschip de Slenk doorgekruist. De (grotere) schepen voor ons geven het allemaal op in de slinger halverwege die teveel in de wind ligt. Met 2 slagen komen wij er door. Het verlengde van het Schuitengat richting de haven van West-Terschelling is ook net bezeild. Het goede voorbeeld wordt opgevolgd door een aantal schepen achter ons. De haven van West-Terschelling aan bakboord laten liggen en doorgevaren naar de Dodemanshoek om een rustig plekje voor de nacht te zoeken. Aankomst nagenoeg bij laag water en zo ver als mogelijk opgekruist naar de dijk.

´s Avonds lekker gegeten (zie recept hieronder) en het kacheltje opgestookt voor een gezellige avond. De terugtocht op zondag begon voorspoedig. De wind was inmiddels naar zuid gedraaid en wat aangetrokken. Een eerste rif gezet. Er staat voldoende water om vanaf onze overnachtingsplek aan de wind rechtstreeks op Harlingen aan te varen. In de Oostmeep iets ruimer gaan varen wat een spectaculaire SOG van 9,9 knopen opleverde inclusief 1,5 knoop stroom mee. Met het eerste rif staat het zeil gewoon beter. En dan is het een kwestie van voldoende wind. Aan de wind over het wantij met nagenoeg opgetrokken zwaard. Na het wantij een lunch-stop gemaakt. Na de lunch bleek de wind verder te zijn aangetrokken. Een tweede rif gezet in het grootzeil en een eerste in de fok. Desondanks met regelmaat water in de gangboorden bij het kruisen in het Kimstergat. Gelukkig goede stroom mee ondertussen, dus bij elke slag pakken we een boei. Met een laatste lange slag de haven van Harlingen ingezeild. Zeilen neer en naar de sluis gemotord waar we gelukkig snel worden geschut. Het is inmiddels net 16:00u geweest als we de sluis weer uitvaren. Ik kijk nog even achterom en zie dat de sluiswachter de lichten op dubbelrood gooit. Tjsa, dat was ik even vergeten: het is nog vroeg in het seizoen.

PASTA MET TONIJN, ZALM, COURGETTE EN PESTO (4 personen)
Ingrediënten:
400 g pasta, zout, 1courgette, 1 prei, 2 eetlepels olijfolie, 1bekertje creme fraiche (200 ml), 1blikje tonijn op olie (185 g), 1bakje gerookte zalmblokjes (100 g), 2 a 3 eetlepels pesto (potje), peper.
Bereiden:
1. Pasta in ruim kokend water met zout volgens de gebruiksaanwijzing gaar koken. Courgette schoonmaken. wassen en in kleine blokjes snijden. Prei schoonmaken, wassen en in dunne ringen snijden.
PS. Doe de pasta meteen in de pan met koud water. Kooktijd is dan korter. Scheelt gas en tijd.
2. In wok of hapjespan olie verhitten. Prei en courgette ca. 5 minuten al omscheppend bakken. Creme fraiche erdoor roeren.
3. Pasta afgieten. Tonijn met olie. zalmblokjes en pesto door saus roeren en ca. 1 minuut meewarmen. Op smaak brengen met zout en peper. Saus door pasta scheppen.

Bron: AH

 

Reacties: 2

  1. Coby Jeninga schreef:

    Antonin, je bent me net voor, ik wilde ook ons weekend verslaan in dit log boek. Mooi verslag heb je geschreven van het heerlijk zeilen, ik kan alleen toevoegen dat het geweldig voelde: de zeewind langs het gezicht , het kruisen tussen de banken door, het scharrelen over 60 cm water, de ronde zeehondekopjes die vlakbij het schip opdoken, de ruimte van het wad te zien en voelen….. en ‘s avonds gezellig met elkaar bij het kacheltje want oei het was nog best koud hoor! ‘s Nachts even naar buiten, mist, de Brandaris van Terschelling, spiegelglad water, een klein zuchtje wind, duisternis………. Wat is het wad toch mooi en wat ben ik blij dat ik daarvan mag genieten op zo’n mooi scheepje. Ik voel ik me rijk.

  2. Rob Meerwijk schreef:

    Klinkt als een mooie tocht met een culinair tintje!

Geef een reactie