2018 Maart – Klussen in Franeker op de werf Nieko

Zeilen met Vriendschap

2018 Maart – Klussen in Franeker op de werf Nieko

In de havenkom van Workum lag Vriendschap in diepe winterslaap, omringd door ijs. Het oorspronkelijke plan om vrijdag al naar Franeker te varen moest worden afgeblazen want hoewel de dooi al had ingezet, gold er nog een vaarverbod op de Friese wateren.

Weekend 10/11

Zaterdagochtend was het dan zover. De motor startte als een zonnetje dankzij de oplettendheid van Rob in de wintermaanden en het nieuwe zonnepaneel dat de accu heeft gevoed. Het ijs kraakte voor de boeg en grote platen schoven over elkaar. Verderop was het vaarwater vrij en de brugwachter draaide op verzoek..
Rob en Bernard gingen naar de werkplaats om de gaffel kaal te halen en de (kast)deurtjes onder handen te nemen.

Tufftufffff.. Martijn, David, Aletha en Ruth gaan op weg naar de werf in Franeker via Sneek en de Zwette. Het landschap is nog kaal en dor en de koude hangt nog in de lucht. Al varend wordt er geschrobd en geschuurd ter voorbereiding van een grote opfrisbeurt van het roefje en het ruim.
Nico de werfbaas ontstemt want we hadden vergeten hem in te lichten over de dag vertraging. We slapen aan boord van de gastvrije Ouderzorg die aan de kade van de werf Nieko ligt afgemeerd voor een nieuwe mast. Nog een spelletje regenwormen en dan vroeg naar bed.

https://www.zeilcharter.nl/1318/zeilen_met_eenmasttjalk_Ouderzorg_vanuit_Harlingen.html

Zondag ochtend wordt Vriendschap uit het water getild met de kraan. Toch altijd weer even een spannend moment. De inhoud van de verfkist wordt geïnspecteerd op alle kleuren verf en soorten lak en nog bruikbare kwasten. Een tripje naar de Karwei voor een voorraad schuurpapier + kleurenwaaier + 4 eierkistsluitingen en het voorbereidende werk kan beginnen.

Weekend 17/18
Een nieuwe ploeg helpende handjes arriveert op tijd voor de koffie. Lisan heeft gember kluscake gebakken. Peter+ collega Fiona, Els, Pleun, Bernard,Aletha, Coby ,Simon en Wouter werken gestaag aan de items op de kluslijst. De roest verdwijnt net als voorgaande jaren beetje bij beetje onder de owatrol en menie. Buiten waait een ijzige noordoosten wind en de verf droogt maar langzaam. Maar aan de lange tafel van de Ouderzorg is het weer vanouds gezellig en worden vele raadsels opgelost bij een goed glas (thee).

Weekend 24/25
Birgitta en Joris en Pieter helpen mee. Ruth heeft thuis de settleboorden en koekoek gelakt, Rob de gaffel en blokken. Op de keukentafel in Amersfoort ligt al een week een helmhout in de weg, gevolgd door roeispanen. Uit de werkplaats van Rob komt een opvallend mooi en stevig trapje tevoorschijn. Aan boord staat een doos met nieuwe zwemvesten.

En in de loods is een prachtig scheepje van binnen en van buiten geschilderd waar je het nieuwe vaarseizoen mee gezien wil worden.

De nieuwe naamborden “Vriendschap 1910 Workum” zijn nog in de maak en worden later dit seizoen verwacht. De lettergrootte is zorgvuldig overlegd en zodra er een vrij uurtje is verdwijnt Bernard naar het botenbouwcentrum in Amersfoort aan de Eem om er een lettertje bij te gutsen.

Afgesleten, geroest of verweerd wordt weer als nieuw en anders vervangen.

Dank aan iedereen

Aletha

Geen reacties

Geef een reactie