2017 Turfrace

Zeilen met Vriendschap

2017 Turfrace

Martijn (schipper) ,Bernard, Coby, Rob,Simon, Angelique,Lika (alleen vrijdag), Aletha (alleen zat/zondag), Eefke, (alleen zondag)

Bernard en Martijn varen het schip woensdag en donderdag van Workum naar Warmond.  Al de hele week kijken we naar de windgoeroe,weatherPro en andere apps maar de windvoorspellingen blijven mageretjes.

Donderdag  voor 21:00 uur komt de rest van bemanning aan boord aan de kade bij het theehuis in Park Groot Leerust te Warmond om kennis te maken en het plan voor de wedstrijd door te spreken. Het wordt prachtig weer met veel zon maar……, windstil. De andere 4 deelnemers zijn Westlanders en Kagenaars, dat zijn lichte en kleine scheepjes die zich opmaken voor een roeiwedstrijd. Ons skûtsje is in vergelijking te groot en zwaar om roeiend gang te maken. Het belooft een goede training te worden voor de strontrace in jagen en bomen.

Vrijdag avond komt Vriendschap na een hele dag jagen en bomen en af en toe wind als laatste binnen.  Iedereen zit moe maar voldaan aan tafel de track en trace replay te analyseren met een drankje erbij. Zo heerlijk als er na een lange dag voor je gekookt wordt door de vrijwilligers van Vinkeveen. Top! Ook de nacht is opvallend rustig, windstil. Op de steiger liggen de stinkende schoenen uit te dampen; terwijl er in het ruim wordt geslapen.

De wedstrijdleiding ziet af van een rondje over het meer. Na het startschot pikken we een zak turf op en bomen gelijk naar de brug. De brugwachter komt naar buiten om te vragen of hij op alle 5 deelnemende schepen moet wachten. Natuurlijk niet. Laat ons er maar vast door,hoor. Als we geen grond meer hebben om te bomen, doen we nog verwoede pogingen met de vaarbomen te roeien om te overkant te halen. Ondertussen roeit de concurentie uit zicht. Bij het eerste weiland springen Martijn en Simon aan de wal om te jagen. In plaats van 1 uur te neutraliseren kiezen we ervoor om in Mjdrecht vroeger te vertrekken om aan het einde van de dag nog het terras bij de Tolhuissluis te kunnen bezoeken. Gestage voortgang, ijsje onderweg bij de pondskoekersluis. Jagen, bomen, jagen stuurboordswal, jagen bakboordswal, zuchtje wind en bomen voor je moe wordt. Eten en drinken voor je dorst krijgt. Hijgend bereiken we de sluis met de finish toeter. Nog even het bochtje om  bomen en hekanker uit. Het draaiorgel speelt voor het terras. Met de laatste nachtbus komt ook Eefke met board aan boord.

Zondag ochtend zodra de mist is opgetrokken nog verder jagen bomen en een beetje zeilen naar de finish en de prijs uitrijking.

Aletha

Geen reacties

Geef een reactie